IDEI. Ce se poate face cu o casă veche de 100 de ani

Data publicării:
Casa high-tech

Casele vechi de lemn cu prispă erau cândva obişnuite în zonele de munte. Acum sunt tot mai rare. O astfel de locuinţă de lemn a reînviat însă după ce autorităţile din comuna Roşia a investit două mii de euro în restaurare.

„Ne-a încolţit ideea să o cumpărăm şi am mutat-o aici, pe proprietatea Primăriei, iar după ce am reuşit să o montăm, ne-a venit ideea să devină centru de informare turistică”, explică Florin Bonca, primarul comunei Roșia.

„Dacă nu o remontam noi, ajungea lemn de foc, pentru că în zona noastră s-au construit foarte multe case noi şi casele vechi nu au preţ, oamenii au ajuns la modernism”, spune meșterul de case Bujor Biriș.

După ce a fost demontată bucată cu bucată, casa veche de o sută de ani a fost reconstruită şi dotată şi cu tehnologie modernă.

„Ceea ce este o chestie inedită la acestă clădire este faptul că este independentă energetic. E dotată cu nişte panouri solare pentru încălzirea apei menajere şi panouri fotovoltaice pentru curent electric”, precizează primarul Florin Bonca.

În Europa Occidentală salvarea caselelor cu valoare arhitecturală sau etnografică este ceva obişnuit.

La noi, în schimb, aceste tendinţe sunt de dată recentă. Acestă preocupare a arhitecturii în mod special a nişei care se ocupă de reabilitare de conservare şi de valorificare”, spune arhitectul Cristian Pușcaș.

În Roşia mai există câteva locuinţe vechi care au fost renovate pentru a atrage turiştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri