Ieftinirea carburanţilor de la 1 ianuarie, pusă sub semnul întrebării

Data publicării:
benzina carburanti mediafax

Scăderea accizelor aplicate carburanţilor ar anula practic suprataxa impusă de Guvern anul trecut. Iar Bugetul ar fi mult pe minus, spune ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: Impactul e unul foarte mare. Anul viitor avem o țintă de atins, acel deficit de 1,1% față de anul ăsta - 1,83%. Şi fără codul fiscal, dacă lăsăm deoparte, va fi foarte greu să ne încadrăm.

O eventuală reducere a accizelor ar însemna scăderea cu 3,3 miliarde de lei a bugetului pentru anul viitor.

Viorel Arcaş, preşedintele Comisiei pentru Buget din Senat: Noi am dorit să nu avem surprize datorită impactului. Avem o ţintă de deficit care trebuie să fie sub 3% şi din calculele noastre nu prea se acopereau. Trebuia să echilibrăm. Aşa am considerat.

Acciza suplimentară a fost introdusă la 1 aprilie anul trecut, cu promisiunea că fondurile adunate vor fi folosite pentru a finanţa construcţia de drumuri. Premierul a recunoscut însă săptămâna trecută că Guvernul a folosit banii la altceva.

Victor Ponta, premierul României: Nu a fost un proiect bun pentru că nu am reușit să deblocăm procedurile și să investim banii. A ajutat la un spațiu fiscal.

Dacă ar fi aprobată, reducerea accizei plus scăderea TVA ar aduce o ieftinire de 67 de bani pentru un litru de benzină de la 1 ianuarie 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri