Imagini din căminele de bătrâni. Vârstnicii României, cazați în condiții mizere

Data publicării:
camin varstnici

Eu nu ştiu aşa de bine româneşte, scriu mereu numai brânză, brânză.”

Carne, ouă şi brânzeturi expirate de doi ani. Asta au găsit inspectorii sanitari la primul control, din 2014. Cele trei cămine de bătrâni din Alba Iulia, erau si atunci administrate de Fundaţia din Germania „Congregaţia Sfântul Iosif”.

Alexandra Tuhuţ, reporter Digi24: „În clădirea din spatele acestei porţi îşi duc traiul 40 de vârstnici, care ar fi trebuit să beneficieze de îngrijire corespunzătoare, de hrană proaspătă şi de linişte. Inspectorii, însă, spun că oamenii au parte de mizerie, apă caldă cu porţia, dar şi de alimente expirate.”

Nici amenzile de peste 10.000 de lei nu i-au convins pe administratori să îmbunătăţească condiţiile de trai pentru bătrâni.

Flaviu Cozuc, director AJPIS Alba: „Numărul de personal nu este suficient. Ar fi fost nevoie de 22 de persoane plus o jumătate de normă şi acolo există undeva la 7 persoane angajate ”

Mihai Draşovean, purtătorul de cuvânt al DSV Alba: „Nu au existat substanţe pentru igienizare şi curăţenie. Totodată, s-au găsit şi produse cu termen de valabilitate expirat.”

În cele trei cămine din Alba Iulia sunt 81 de bătrâni, mulţi bolnavi.

„Am avut o mătuşă pe care am fost nevoită să o ducem la căminul de bătrâni pentru că a fost paralizată. Era mizerie. Erau şi câte doi în pat, de multe ori neschimbaţi.”

Reprezentanţii fundaţiei germane nu au vrut să comenteze condiţiile din centre.

„Părinte... Noi nu dorim, nu dorim...Plecaţi, vă rog, nu dorim... ”

Cele trei cămine au fost deschise în 2008, iar de la începutul acestui an, potrivit Inspecţiei Sociale Alba, funcţionează ilegal, pentru că licenţele lor nu au mai fost înnoite la Ministerul Muncii. Autorităţile din Alba cer acum Ministerului să închidă cele trei cămine.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri