Imigranții, mediatori pentru imigranți

Data publicării:
musulman

Imigranţii din Constanţa vor fi ajutaţi de alţi imigranţi să interacţioneze mai uşor cu funcţionarii din instituţiile publice de la noi. Nouă străini care s-au adaptat deja la viaţa din România studiază pentru a deveni mediatori culturali. După ce vor învăţa mersul lucrurilor, îşi vor ajuta semenii să se integreze.

Soţii Shahout au venit în România în urmă cu un an, din Siria, dar încă nu s-au adaptat. Nu şi-au dat nici fiul, de 13 ani, la şcoală: spun că nu ştiau exact ce au de făcut.

Mama copilului: „A pierdut un an, dar acum trebuia să fie clasa a 7-a, a făcut curs de limba română, 40 de ore şi a luat o diplomă”.

Mirela Ungureanu, şef serviciu AJPIS Constanţa: „Ei sunt cooperanţi, drăguţi, dar nu ştim mai departe dacă merg la şcoală sau fac eforturi pentru a respecta drepturile pe care le au în România”.

Tot din Siria a venit în România acum trei ani şi Ahmed Badi. Şi-a deschis o măcelărie în oraş, şi nu s-ar fi descurcat de unul singur. A avut noroc cu un prieten.

Ahmed Badi, migrant: „Am vorbit cu el, am mers la Camera de Comerţ, am rezolvat cu actele, cu tot şi după aceea la Casa de Asigurări totul a fost ok”.

Abdul Afteieh, student: „Când m-am întâlnit cu refugiaţii ei nu ştiu engleza, pe nimeni şi am simţit cât ei suferă”.

Alţii deja au terminat cursurile de mediatori culturali.

Hanna Mohammad Baba, mediator: „Eu mă mândresc că pot să fiu de folos la comunitatea din care fac parte”.

Valoarea proiectului în care străinii sunt învăţaţi să se adapteze, dar şi să îi înveţe, la rândul lor, pe alţii, este de aproximativ 1,5 milioane de lei. Este implementat, pentru început, în Constanţa , Galaţi, Vrancea, Buzău, Vaslui, Brăila şi Tulcea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri