Impozit de 52 de ori mai mare decât veniturile. Cazul unui român care a câștigat 9 lei din dividende

Data publicării:
ANAF fisc - captura

De mai bine de un deceniu, Dan Toader trăieşte cu familia la Paris. La începutul anului a avut parte de surpriza vieţii sale. Fiscul român l-a anunţat că are de plătit 468 de lei, pentru că în urmă cu trei ani ar fi încasat 12 lei din dividende.

Ei şi-au dat seama că, de fapt, sunt 9 lei cu titlul de dividende, în schimb şi-au menţinut decizia că trebuie să plătesc 468 de lei. Acuma eu ştiu că sunt presiuni de sus să-şi completeze bugetul, să facă nu ştiu ce, dar nu trebuie continuat în linia asta, pentru că până la urmă nu avem ce face decât să abandonăm cetăţenia”, a declarat Dan Toader pentru Digi24.

Ministrul Finanţelor recunoaşte că în lege s-a strecurat o greşeală şi că e anormal ca cineva să fie obligat să plătească o contribuţie socială de sănătate raportată la nivelul salariului minim pe economie, indiferent cât de mică e suma câştigată de-a lungul anului.

„În noul Cod Fiscal este prevăzută această modificare şi CASS-ul rămâne să se plătească aceste venituri, dar desfiinţând bariera de 700 de lei, deci se va aplica 5,5% la venitul realizat, fie că e 2 lei, 10 lei sau 100 de lei”, spune ministrul.

Proiectul de Cod Fiscal, pus în dezbatere publică, are însă şi el propriile aberaţii, precum taxarea microîntreprinderilor fără angajaţi, trimestrial, cu 3% din cifra de afaceri la care se adaugă 1.530 de lei.

Este, părerea mea, un abuz, pentru că până la urmă poate vreau să-mi trec compania în conservare un an sau doi. Nu am angajaţi, îi dau afară, nu exist din punct de vedere economic, de ce ar trebui să plătesc un impozit obligatoriu de 1500 de lei sau cât se vehiculează în condiţiile astea?”, spune Cristian Păun, analist economic.

Premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul şi-ar putea angaja răspunderea pe noul Cod Fiscal, în cazul în care parlamentarii blochează proiectul.

Citiţi şi:

Impozite mai mari pentru firmele de apartament
Microîntreprinderile, obligate să plătească impozit, chiar dacă nu au angajaţi
Îngrijorat de scăderea consumului de carburanţi şi alcool, Guvernul vrea să reducă accizele din 2016
Taxa pentru divorţul la primărie s-ar putea mări de anul viitor 
Impozitul pe locuinţe şi terenuri va creşte, chiar şi de şase ori în anumite cazuri
Taxă nouă pentru producătorii de vinuri. România, una din puţinele ţări din UE care impune astfel de taxe
Guvernul impune CAS-CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri. Din 2017, cota de asigurări sociale va scădea
Noul Cod Fiscal: TVA ar putea fi micşorat la 20% de anul viitor
Guvernul vrea să micșoreze TVA și accizele. Klaus Iohannis: N-am aflat despre asta de la Guvern. Și cum astupi gaura?
Victor Ponta îi răspunde lui Klaus Iohannis: Doar Dumnezeu ar putea face o formă perfectă a Codului Fiscal

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri