În ce condiții ar putea crește salariul minim pe economie la 1.200 de lei

Data publicării:
BANI PORTOFEL-4

Varianta creşterii salariului minim pe economie, de la 1.050, la 1.200 de lei, dar cu păstrarea contribuţiilor sociale la nivelul actual, a fost respinsă de Executiv.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor: Nu ar fi o măsură doar în zona forței de muncă, ci și în zona Codului fiscal, nu ar fi chiar în regulă. E o propunere care nu va fi acceptată în cele din urmă, cred că toate părțile implicate își vor da seama de dificultatea implementării unei asemenea măsuri.

Oamenii de afaceri spun că trebuie să fie lăsaţi să decidă singuri ce majorări salariale acordă şi când, în funcţie de performanţele angajaţilor.

Cristian Pârvan, reprezentant Asociaţia Oamenilor de Afaceri: Sunt sectoare pe care le putem compromite grav în cazul în care ne apucăm administrativ să creştem la 1.200.

Industria alimentară, textilă şi de prelucrare a mobilei ar fi cele mai afectate de o creştere accelerată a salariului minim, spun specialiştii.

Adrian Benţa, specialist fiscal: Din păcate încă vindem forţa de muncă foarte ieftină din România şi toate aceste creşteri de salarii minime vor duce la insolvenţa şi la falimentul acestor mici afaceri.

Patronii pot să-şi exprime opinia privind creşterea salariului minim şi printr-un formular online, a anunţat pe Facebook ministrul Economiei, Costin Borc.

Decizia finală asupra salariului minim pe economie va fi anunţată în ultima şedinţă a Executivului, din 30 decembrie. Peste un milion de salariaţi sunt plătiţi, în acte, cu salariul minim pe economie. Aceştia câştigă, net, 780 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri