Încă un studiu care arată cât de sufocant devine Bucureștiul

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_420463105 (1)
Foto: Shutterstock

Nouă zile pe an: este timpul pe care îl petrec șoferii blocați în trafic în București, cel mai aglomerat oraș din Europa din cauza infrastucturii deficitare și a numărului uriaș de mașini, potrivit agenției spaniole EFE.

shutterstock_420463105 (1)
Foto: Shutterstock

Este rezultatul unui studiu realizat de fabricantul de dispozitive de navigație GPS Tom Tom, care plasează capitala României pe primul loc al celor mai aglomerate orașe din Europa și pe locul cinci la nivel mondial.

Clasificarea realizată cu ajutorul datelor culese de dispozitivele GPS arată că în orele de vârf este nevoie de 50 de minute în plus pentru a parcurge aceeași distanță în condițiile unui trafic fluid.

"Orașul este lipsit de o rețea de drumuri de centură care să evite ambuteiajele, fapt ce obligă tranzitarea vehiculelor prin capitală", a declarat pentru EFE, Catiusa Ivanov, jurnalist specializat pe teme municipale, citat de Agerpres. Pe de altă parte, lipsa parcărilor face ca benzile principalelor artere să fie ocupate de mașinile staționate, îngreunând și mai mult traficul.

În general bucureștenii petrec în medie 57 de minute pe zi blocați în trafic. Ținând cont de o utilizare în medie a mașinii de 229 de zile pe an, locuitorii capitalei petrec echivalentul a 9 zile pe an blocați în ambuteiaje. În orele de vârf, timpul necesar pentru parcurgerea unui anumit traseu este aproape dublu față de perioadele de circulație redusă.

Citiți și: 
Topul actual al orașelor europene cu trafic de coșmar. Pe ce loc a ajuns Bucureștiul

La 2,1 milioane de locuitori ai Bucureștiului, deși se estimează că numărul real este de 2,6 milioane de persoane, sunt înregistrate 1,3 milioane de vehicule. O cifră care nu încetează să crească: în primele patru luni ale anului 2017, numărul mașinilor a crescut cu peste 30.000 de unități.

Studiul realizat de Tom Tom clasifică orașele în funcție de "nivelul de congestionare" a traficului, un parametru care arată de cât timp este nevoie pentru a parcurge o distanță la orele de vârf, comparativ cu perioadele de circulație redusă.

În București indicele este de 50 %, fiind depășit doar de Ciudad de Mexico (66 %), Bangkok (61 %), Jakarta (58 %) și de orașul chinez Chongqing (52 %). Nivelul de congestionare a traficului la Rio de Janeiro este, de exemplu, de "numai" 47 %; la Buenos Aires de 42 %; iar la Madrid de 25 %.

Primăria Bucureștiului prevede crearea de benzi prioritare pentru transportul public și introducerea de alte 600 troleibuze, tramvaie și autobuze, precum și modernizarea unor artere principale de acces în oraș până în anul 2030. Planuri care, spre disperarea șoferilor, sunt prea lente.

Pentru a fluidiza traficul, asociația Psiho TrafiQ recomandă respectarea regulilor de circulație, evitarea rutelor aglomerate și renunțarea la autoturisme la orele de vârf.

"Trebuie să optăm pentru metode alternative de transport precum autobuzul, metroul, bicicleta sau motocicleta", a declarat pentru EFE Mihaela Rus, președinta Psiho TrafiQ, avertizând că ambuteiajele produc o creștere a numărului de accidente, având în vedere că șoferii reacționează impulsiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri