Inflaţie, salarii şi cheltuieli. 90% din câştigurile unui român se duc pe traiul de zi cu zi

Data publicării:
saracie - 5492033-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Indicele preţurilor de consum (IPC) în luna martie 2014 faţă de februarie 2014 este 100,03%, iar faţă de martie 2013 este 101,04%.

Dintre preţurile alimentare, cea mai amplă ieftinire s-a consemnat la ouă, cu aproape 7%, urmată de catofi, cu scăderi de 2,3% şi ulei, cu 0,8%.

Pe de altă parte, tot din categoria mărfurilor alimentare a provenit şi cea mai mare scumpire din martie, cu 3,41% la fasole şi alte leguminoase, care au însă o pondere mult mai scăzută în coşul de consum comparativ cu ouăle sau cartofi.

În martie, preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%, iar tarifele la servicii cu 0,13%.

În prima lună a anului inflaţia s-a plasat la 0,9%, comparativ cu decembrie.

Prognoza Băncii Naţionale a României privind inflaţia din acest an este de 3,5%.

Rata inflaţiei a fost anul trecut de 1,55%, minim istoric.

Facturile, taxele ridicate şi mâncarea îi lasă pe români cu doar 10 la sută din salariu, în fiecare lună. Potrivit INS, cei mai mulţi bani sunt cheltuiţi pe alimente: aproape trei sferturi din venituri.

Peste 72% sunt cheltuielile pentru consum, la care se adaugă alte aproape 16% pe taxele şi impozitele către stat.

Asta înseamnă că 90% din câştigurile unui român se duc pe traiul de zi cu zi.

Ponderea a crescut ca urmare a scumpirii carburanţilor.

Cei mai mulţi bani se dau pe mâncare, peste 40%. Facturile la gaze şi energia electrică reprezintă peste 17% din veniturile unei familii. Transportul reprezintă 5,7%, iar pentru sănătate românii alocă doar 4,2% din venituri. În schimb, sumele cheltuite pentru vicii, ca tutunul şi alcoolul, rămân constante la 8%.

Potrivit INS, venitul total mediu lunar pe familie ajungea în România, la sfârşitul anului trecut, la 2.624 lei. Cheltuielile pentru aceeaşi familie erau de 2.400 de lei.

România se află în continuare la coada clasamentului european în ceea ce priveşte salariile

Un angajat câștigă în medie 1.626 de lei pe lună, adică 362 de euro.

Cei mai mulţi bani se câştigă în sectorul fabricării produselor din tutun. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, un angajat din acest domeniu pleacă acasă, la sfârşitul fiecărei luni, cu peste o mie de euro.

Bine plătiţi sunt şi informaticienii - primesc aproape 900 de euro pe lună. În topul celor mai mari lefuri îi regăsim şi pe angajații companiilor aeriene, care câştigă peste 800 de euro.

La polul opus, munca în hoteluri şi restaurante este plătită cel mai prost: puţin peste 200 de euro lunar. Nici angajaţii din fabricile de confecții sau din industria alimentară nu câștigă mai bine. La sfârşit de lună se duc acasă cu mai puţin de 250 de euro.

Cu un salariu mediu de 362 de euro pe lună, România este la coada clasamentului european. Mai puţin câştigă doar bulgarii - 333 de euro pe lună. Românii nici nu pot visa la salarii ca ale danezilor sau luxemburghezilor, primii în top. Ei câştigă de nouă ori mai mult decât noi. Diferenţe vizibile sunt si dacă ne comparăm cu statele din jur. Ungurii, de exemplu, primesc lefuri cu 120 de euro mai mari decât ale românilor iar croaţii, cei mai noi membri ai Uniunii Europene, câştigă dublu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri