Informațiile de pe Facebook, probă în instanțele din România

Data publicării:
facebook -mediafax

Prea puțini din cei peste șapte milioane de români care au conturi de Facebook cunosc regulile pe care ar trebui să le respecte, ca utilizatori ai unei rețele de socializare.

Facebook are drept de proprietate chiar și asupra fotografiilor sau materialelor video care sunt publicate.

O greşeală majoră, spun avocații. Aceştia avertizează că informațiile ajunse pe un domeniu public pot fi folosite şi de alţii. Chiar şi postările şterse, pentru că acestea sunt păstrate într-o bază de date a reţelei de socializare.

„Orice tip de postări, poze, manifestări în spațiul public, pentru că așa sunt considerate rețelele de socializare, ca fiind un spațiu public, pot fi folosite, în condițiile legii, în instanță”, spune avocatul Dinu Petre.

Un exemplu este cel al nenumăratelor imagini încărcate în mediul online, filmuleţe şi fotografii cu situaţia de la secţiile de vot din străinătate, în timpul alegerilor prezidenţiale. Acestea ar putea deveni dovezi în ancheta deschisă de Parchetul General privind organizarea dezastruoasă a celor două tururi.

Aceste informații care au fost publicate pe o rețea publică și aduc la cunoștiință oamenilor că un proces electoral nu funcționează cum trebuie, un parchet sau o autoritate autorizată poate folosi acele informații pentru a face cercetări”, a explicat avocatul Marius Pantea.

Potrivit unui sondaj IRES, Internetul şi reţelele de socializare au fost principalii factori ai mobilizării masive la vot din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

De asemenea, studiul mai arată că un sfert dintre cei chestionaţi s-au hotărât între cele două tururi cu cine să voteze, iar incidentele din diaspora, masiv comentate pe Facebook, i-au influenţat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri