Inundații | Ajutoarele pentru sinistrați nu au ajuns nici acum

Data publicării:
Galati_inundatii_pechea_01_INQUAM_Ovidiu_Iordachi

La aproape o lună de la inundaţiile care au afectat câteva localităţi din judeţul Galaţi, sinistraţii nu au primit încă ajutoarele financiare de urgenţă de la stat. Nici nu aveau cum, în condiţiile în care în tot acest timp autorităţile au întocmit rapoarte pe care le-au plimbat de la o instituţie la alta. Prefectul judeţului a anunţat că abia miercuri a trimis raportul final la Guvern. Aşteaptă acum ca Executivul să aloce 14 milioane de lei. O parte din bani va ajunge la oamenii ale căror case vor fi distruse, iar cu restul ar trebui reparate drumurile.

Inundaţiile de acum o lună au făcut prăpăd în 18 localităţi din judeţul Galaţi. Până acum, sinistraţii au primit doar apă, conserve şi pâine.

„Ajutoare aşa, cu apă, mâncare de-ăstea, da. Bani, nu. M-am împrumutat, când o veni banii îi dăm înapoi, ce să facem, n-o să stăm aşa”, a spus un sinistrat.

„Invit pe domnul preşedinte, pe domnii parlamentari să doarmă pe această canapea onorabilă, care a trecut în inundaţiile din 2013, a trecut în inundaţiile din 2016, dacă ei pot să doarmă şi să-mi spună mie că mi-au trimis ajutoare. Unde sunt?”, a adăugat o femeie.

Nici nu aveau cum să primească bani, în condiţiile în care în timpul scurs de la inundaţii şi până acum hârtiile s-au plimbat de la primării, la prefectură, de la Galaţi la Bucureşti şi înapoi. Primarii spun că din punctul lor de vedere lucrurile au mers foarte repede.

„Ne-au cerut valoarea de inventar a gospodăriilor, cum sunt prinse în contabilitate, la casierie.Noi le avem în calculator şi s-au scos destul de repede, în câteva ore s-a rezolvat treaba”, a spus primarul din Cuza Vodă, Dănuț Codrescu.

Dar datele strânse din cele 18 localităţi au plecat către Ministerul de Interne abia pe 26 octombrie, la mai bine de două săptămâni de la revărsarea apelor.

De asemenea, prefectul judeţului a anunţat că abia miercuri a trimis raportul final la Guvern.

Raportul de sinteză trecut prin comitetul situaţiilor de urgenţă are cu totul şi cu totul altă greutate. El a plecat marţi dimineaţă cu poşta militară, înseamnă că în cursul zilei de miercuri, joi va ajunge, cel târziu, pe masă acolo unde trebuie”, a explicat prefectul județului Galați, Gabriel Panaitescu.

Cât hârtiile s-au plimbat de la o autoritate la alta, sinistraţii şi-au pierdut speranţa că îşi vor vedea casele reparate înainte de prima ninsoare.

Chiar fac un apel să încerce să-i ajute cât mai repede pentru că vine frigul şi e dezastru, e prăpăd”, a spus primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir.

Nici cele peste opt milioane de lei pentru repararea drumurilor nu au ajuns la Galaţi. Acum o lună, ploile torenţiale au făcut prăpăd în judeţ. Au distrus 700 de case şi aproape 40 de kilometri de drumuri. 1200 de oameni au fost evacuaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri