ÎPS Andrei Andreicuţ, despre cauza pentru care „îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate”

Data publicării:
andrei andreicut - agerpres 7943894

FOTO: Agerpres

Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a subliniat, în predica pe care a susţinut-o, luni, după slujba oficiată la Mănăstirea Nicula din Gherla, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, că terorismul ţinteşte înspre creştini, iar religia ortodoxă are de suferit din cauza expulzărilor, masacrelor şi distrugerii bisericilor, relatează News.ro.

„Atentatele teroriste şi războaiele sunt prezente, din nefericire, în zilele noastre. Chiar dacă noi, românii, avem din harul lui Dumnezeu pace, în bătrâna noastră Europă sunt atentate teroriste şi în lume sunt războaie. Cu precădere în Orientul Mijlociu şi în Asia, creştinii sunt ţinta agresiunilor, expulzărilor şi masacrelor, bisericile şi mănăstirile sunt distruse, dispărând odată cu ele o cultură bimilenară”, a spus ÎPS Andrei Andreicuţ.

Acesta a adăugat că pierderea credinţei oamenilor este un pericol pentru Europa.

„Un alt pericol este pierderea credinţei. Neamurile pier nu atunci când îşi pierd fiinţa statală, ci atunci când îşi pierd identitatea culturală. Atentatele teroriste şi războaiele pun în pericol indentitatea spirituală a oamenilor. Din nefericire, aceste necazuri sunt prezente în lume de când omul a căzut în păcat. Cortegiul de suferinţe ce ne agresează are obârşia în păcat, iar salvarea presupune apropierea de Dumnezeu şi o viaţă spirituală normală. În virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini. Până nu este prea târziu, să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei. Fără a fi panicarzi, este bine să ne punem întrebarea dacă nu datorită acestei stări de lucruri îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate teroriste, atâtea războaie, atâtea distrugeri de valori spirituale şi de bunuri materiale?”, a spus înaltul ierarh ortodox.

Mitropolitul Clujului a mai spus în predica sa că multe tragedii sunt cauzate de corupţie, dar şi de dorinţa oamenilor de a obţine puterea cu orice preţ.

„Oamenii pătimaşi se războiesc pentru orice, pentru bunuri materiale, pentru plăcerile ce şi le pot procura cu ele şi pentru demnităţi şi putere. Este teribilă lupta pentru bunuri şi pentru putere, nu se mai termină. Mai ales pe tărâm politic. Confruntarea de idei ar trebui să fie elegantă, dar nu e aşa. Iar în ce priveşte dorinţa de a acumula bunuri materiale şi bani, aceasta nu are limite. Corupţia este flagelul greu de eradicat. Iar dacă este vorba de atentatele teroriste şi de războie, ele se duc cu arme. Cine le oferă arme şi pentru ce? Pentru a câştiga bani, chiar cu preţul catastrofelor ce se declanşează, producătorii şi traficanţii de arme fac lucrurile acestea. Trăim într-o societate dezbinată şi fracturată de păcat, atât la noi în România, unde din fericire este pace, cât şi în toată lumea, încercată de atentate teroriste şi de războaie”, a mai ÎPS Andreicuţ.

Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ a oficiat slujba alături de PS Macarie, episcopul român al Europei de Nord, de PS Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, şi de PS Ignatie Mureşanul, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei.

Despre icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula din Gherla credincioşii spun că ar fi făcătoare de minuni, mulţi dintre ei relatând de-a lungul anilor că au fost vindecaţi de diverse boli după ce s-au închinat aici. Peste 40.000 de oameni au asistat la slujba de la Mănăstirea Nicula.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri