Istorie salvată din ruină de comunitatea de afaceri din Turcia

Data publicării:
MEDDD

Este vorba de Seminarul Musulman şi de Baia Turcească din Medgidia, care vor fi refăcute complet. Proiectul va costa peste trei milioane de euro, iar banii vor veni de la comunitatea de afaceri din Turcia.  

Ceea ce azi e doar o grămadă de moloz străjuită de un zid de cărămidă a fost, cândva, Seminarul Musulman. Aici, tinerii din Medgidia şi din împrejurimi studiau limba turcă, ori făceau şcoală pentru a deveni imami. Deschisă în 1901, seminarul a funcţionat până în 1967. Gemal Elmi, acum imam la Geamia Sultan Abdul Megid, e unul dintre ultimii absolvenţi.

Am terminat Seminarul Musulman în 1964. Ultimii au fost numai trei elevi. Clădirea a fost în picioare până în 1992-1993”, a spus imamul Gemal Elmi. Încăperea în care ne aflăm acum este parte a hamamului, este camera de apă fierbinte. Aici era locul în care membrii comunităţii veneau să socializeze, veneau să se spele înainte de a merge la geamie”, a spus Metin Omer, doctorand in istorie.

Baia Turcească, o construcţie de la jumătatea secolului al XIX-lea, se află lângă seminar. Deşi încă în picioare, clădirea este practic o ruină.

Clădirea a început să se degradeze după 1948-1949 când odată cu schimbarea regimului în România în apropiere de acest hamam a fost construit mai întâi o uzină electrică, iar apoi clădirea a fost cedată cooperativei artei şi meşteşugarilor”, a mai spus Metin Omer, doctorand in istorie. Cele două clădiri, monumente istorice, vor fi reconstruite cu finanţare externă.

„Banii provin din Republica Turcia. Suma este în jurul valorii de 3 milioane de euro şi provin din medii de afaceri al oraşului Bursa”, a spus Memiş Octai, secretarul eparhial al Muftiatul Cultului Musulman din România.

Seminarul şi Baia Turcească vor deveni obiective turistice şi vor promova tradiţiile turco-tătare. Lucrările ar trebui să înceapă în iulie şi vor dura un an. Primăria Medgidia va plăti pentru realizarea proiectului tehnic şi a studiului de fezabilitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri