Jumătate din copiii români, hărţuiţi online

Data publicării:
calculator copii

Elisa are acum 17 ani dar navighează demult pe internet. De la 12 ani şi-a făcut şi conturi pe reţele de socializare, unde a strâns peste o mie de prieteni virtuali.

La un moment dat mi-a trimis un mesaj, m-a întrebat ce fac şi apoi tipul respectiv a început: unde locuiesc, la ce şcoală învăţ într-adevăr la sfârşitul conversaţiei m-a chemat să ieşim. Aveam o cunoştinţă care a trimis nişte poze mai nepotrivite unui băiat şi băiatul respectiv le-a postat pe internet toată lumea a început să o judece”, spune Elisa Adam, elevă.

Iar cazurile în care minorii au de suferit sunt multe. De exemplu postarea în care un copil de etnie romă interpreteză o melodie a stârnit comentarii discriminatorii, ajungându-se chiar la ameninţarea cu moartea.

La noi în ţară, foarte multe studii au relevat că populaţia de etnie romă intră în această categorie,cei de etnie maghiară, evreii, imigranţii, refugiaţii, persoanele de alte orientări sexuale. Si problema este că în general copiii au acces foarte mare la astfel de postări” , declara Gabriela Alexandrescu, preşedintele Salvaţi Copiii.

Sunt raportate din ţară un număr de 10 mii de abuzuri, neglijenţă sau violenţă asupra copiilor. Cred eu că cifrele de acolo nu includeau şi un abuz emoţional asupra copilului când el este supus unui asemenea discurs”, spune Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului.

Organizaţia Salvaţi Copiii doreşte includerea în programa şcolară a unor noţiuni legate de siguranţa pe Internet. Mai ales că vârsta medie de la care copiii au acces la Internet a coborât până la 8 ani, iar datele arată că 90 la sută dintre copii folosesc cel puţin o reţea de socializare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri