K. Iohannis: Toleranţa nu înseamnă să fii tăntălău

Data publicării:
iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, pe tema discuţiei privind definirea familiei tradiţionale, că toleranţa "nu înseamnă să fii tăntălău", ci să accepţi şi alte viziuni decât ale tale, criticând faptul că unii politicieni "s-au căţărat pe el" şi l-au criticat pentru poziţia sa faţă de toleranţă.

iohannis

"Nu cred că au produs nicio radicalizare, dar nici nu au avut vreun impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri faţă de temă. După părerea mea, tema chiar dacă a fost ridicată cu foarte multe, aproximativ 3 milioane de semnături şi are susţinători importanţi, nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească", a spus Iohannis, într-o discuţie cu studenţii de la Ştiinţe Politice.

El a adăugat că nici reacţiile politicienilor nu au "mişcat electoratul" în mod semnificativ faţă de acest subiect şi i-a criticat pentru atitudinea faţă de declaraţiile sale iniţiale pe tema toleranţei.

"S-au găsit bineînţeles unii politicieni şmecheri care imediat s-au căţărat pe mine şi au încercat să dovedească ce buni patrioţi şi români sunt ei şi că eu mă situez într-o poziţie stranie. Nu cred că sunt într-o poziţie stranie şi nici românii nu au crezut asta, altfel nu m-ar fi ales din capul locului, dar cred că este foarte important să avem grijă cu astfel de iniţiative", a continuat preşedintele, citat de News.ro.

Şeful statului a arătat că subiecte de acest fel ţin de ceea ce se numeşte "pacea socială", care nu poate fi atinsă prin vot şi prin referendum, ci prin compromis.

"Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau într-alta nu rezultă decât într-o mulţime de perdanţi. De obicei pierd toţi. Dacă pacea socială în ţară se rupe nu există niciun câştigător, există numai perdanţi. Din acest motiv am spus că este foarte importat să fim toleranţi. A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. A fi tolerant înseamnă a accepta conştient că sunt alţii cu alte păreri, alte opinii", a conchis preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 19 octombrie, întrebat ce părere are despre demersul Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei pentru definirea explicită a căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind "greşită" calea "fanatismului religios" şi a solicitărilor ultimative. Şeful statului a declarat că societatea trebuie să revină la toleranţă şi la "acceptarea celuilalt".

Comentând, pe 21 octombrie, spusele preşedintelui, liderul PSD, Liviu Dragnea a spus: ”Eu sunt un om tradiţionalist. Dacă pentru asta pot fi considerat fanatic religios, sunt un fanatic religios. Sunt creştin-ortodox şi eu văd familia formată dintr-un bărbat şi o femeie şi, când vrea Dumnezeu, şi cu copii”, a afirmat Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri