LEGE PROMULGATĂ. Modificări importante privind plata contribuţiei la sistemul public de pensii

Data publicării:
National Banks Open For One Day To Allow Greek Pensioners To Collect Rationed Payouts
ATHENS, GREECE - JULY 1: Pensioners line up outside a National Bank branch on July 1, 2015 in Athens, Greece. Bank branches around Greece are opened on Wednesday to allow pensioners to receive a small part of their benefits. Greece's last-minute overtures to international creditors for financial aid on Tuesday were not enough to save the country from becoming the first developed economy to default on a loan with the International Monetary Fund. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)

Persoanele care nu sunt încă pensionate şi care în perioada activităţilor profesionale au întrerupt din diverse motive plata contribuţiei la sistemul public de pensii vor putea să achite în decursul a şase luni această cotizaţie pentru o perioadă maximă de cinci ani, potrivit unei legi promulgate azi de preşedintele Klaus Iohannis.

National Banks Open For One Day To Allow Greek Pensioners To Collect Rationed Payouts
FOTO: Getty Images

Preşedintele a semnat azi decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.

Potrivit noii legi, sunt exceptate de la aplicare persoanele pentru care exista obligaţia asigurării în sistemul public de pensii.

Perioadele pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condiţiile, prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare.

Persoanele interesate încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii din raza teritorială de domiciliu ori reşedinţă a persoanei interesate.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Cum se calculează contribuţia de asigurări sociale datorată

Calculul se face prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Baza lunară de calcul o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale.

Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Cum se face plata

Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata contribuţiei faţă de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează prin mandat poştal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri