Legea antifumat ar fi trebuit să intre astăzi la vot final, dar nu mai figurează pe ordinea de zi

Data publicării:
scrumiera tigari - GettyImages - 8 oct 15

„Comisia pentru sănătate, al cărui președinte sunt, a dat un raport favorabil, raportul a fost votat de către toți membrii Comisiei. După întocmirea raportului, a venit o adresă de la Consiliul Concurenței, legat de un amendament care interzicea afișarea țigărilor în locurile obligatorii de trecere”, a spus Florin Buicu.

Întrebat dacă mai sunt șase ca astăzi proiectul să ajungă din nou pe ordinea de zi, Florin Buicu a spus că „ar putea fi luată o deicizie în urma negocierilor dintre liderii grupurilor din parlament”.


Potrivit proiectului, fumatul ar urma să fie interzis în restaurante, baruri sau în instituţii publice, iar pachetele de ţigări nu vor mai fi expuse în magazine.

La un pas de o posibilă decizie istorică pentru România, comercianţii şi distribuitorii critică noile reguli.

Deputaţii din Comisia de sănătate propun reguli noi pentru vânzarea ţigărilor.

Potrivit unui amendament la legea antifumat, pachetele de ţigări din apropierea caselor de marcat din supermarketuri ar trebui acoperite de o mască. Măsura atrage însă nemulţumirea distribuitorilor.

Trei dintre cei mai mari producători şi distribuitori de ţigări din România critică restricţiile.

„Amendamentul care interzice afişarea produselor are un puternic impact anticoncurenţial şi a fost redactat în lipsa unei opinii din partea Consiliului Concurenţei, a unei alte comisii parlamentare sau a Guvernului”, se arată într-o scrisoare a producătorilor de ţigări.

Fumătorii nu par deranjaţi de noile măsuri.

Chiar am fost la cumnatul meu în Finlanda şi chiar m-am uitat peste tot unde sunt ţigările şi nu se vedeau ţigările”, spune unul dintre ei.

Câţiva patroni din Bucureşti au decis deja să interzică fumatul în localurile lor înainte de a aştepta o decizie în Parlament.

Radu Dumitrescu, proprietarul unui restaurant: „Îmi asum toate riscurile economice care vin în urma acestei măsuri şi sper să se dea şi legea odată, pentru că e complicat să stai să mergi la fiecare masă şi să explici de ce nu vrei să se mai fumeze”.

În Spania, legea antifumat se aplică deja de patru ani. Şi patronii de acolo au înregistrat piederi după interzicerea fumatului. De exemplu, o firmă americană şi-a restras investiţia într-un lanţ de cazinouri.

Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 în Spania: „Odată cu interzicerea fumatului în locurile publice din Spania, a fost reglementată şi vânzarea ţigărilor doar în spaţii speciale, în tutungerii. De asemenea, pot fi cumpărate ţigări de la automate aflate în baruri şi restaurante şi în câteva reţele de benzinării”.

17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri