Legea antifumat, promulgată. Când intră în vigoare și ce prevede

Data publicării:
tigara in mana fumat interzis

Legea antifumat a fost promulgată la două zile după ce actul normativ a fost declarat constituţional de judecătorii CCR. Fumatul va fi astfel interzis în localuri, la locul de muncă şi în taxi-uri.

Puşi în faţa faptului împlinit, patronii de cluburi şi restaurante caută soluţii pentru a nu-şi pierde clienţii care fumează.

„Ne gândim în faţa restaurantului să amenajăm o terasă cu încălzitoare pentru un timp mai rece şi astfel să poată şi ei să îşi desfăşoare activitatea”, spune Şerban Sere - proprietarul unui restaurant din Oradea.

Bogdan Hodişan - proprietarul unui bar din Oradea: „Ca şi business, cam tot acolo este, din ţigari nu se face profit. Cred că vor fi şi avantaje şi dezavantaje, dar mai mult avantaje”.

Printre acestea, câştigarea unei noi categorii de clienţi - cei care ocoleau până acum barurile şi restaurantele unde era permis fumatul.

Merg în localuri și dacă se fumează, îmi caut alt local. E o măsură bună”, spune o tânără.

Nici fumătorii nu par foarte deranjaţi de schimbarea regulilor.

„Chiar imi place ideea asta şi vreau să mă las şi o să fie mai uşor aşa”, mărturisește o altă tânără.

Potrivit legii, fumătorii nu-şi vor mai putea aprinde ţigările în spaţiile publice închise şi nici în locurile de joacă pentru copii, nici măcar cele în aer liber. În plus, este interzisă şi vânzarea la bucată a ţigaretelor şi a ţigărilor de foi. Noua lege îi priveşte chiar şi pe taximetrişti. Fumatul va fi interzis şi în maşinile acestora.

„Păi da, sunt clienţi care vor să fumeze în maşină, sunt care urcă fără să mai întrebe, cu ţigara direct în maşină”, se plânge un taximetrist.

Fumatul va fi permis în continuare în încăperile special amenajate pe aeroporturi şi în penitenciare.

Persoanele fizice care nu respectă prevederile legii riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul cluburilor, barurilor şi restaurantelor, sancţiunile sunt mai dure: între 5 mii şi 15 mii de lei şi chiar suspendarea activităţii. Pedepsele merg inclusiv până la închiderea localurilor care nu au respectat legea.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul României, după sectorul petrolier. În 2014, companiile de tutun au virat în vistieria statului circa 2,74 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Citiți și:

Legea antifumat. Ce sancțiuni riscă cei care o încalcă
C.T. Popescu, despre noua lege antifumat: Am o singură problemă. De logică
Soluțiile patronilor de baruri și restaurante pentru clienții fumători
Sondaj IRES. Ce cred românii despre legea antifumat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri