Legea locuințelor de sprijin pentru românii executați silit, retrimisă la Parlament

Data actualizării: Data publicării:
blocuri apartamente 3 martie

Legea locuinței a fost trimisă la reexaminare de către președintele Klaus Iohannis.

blocuri apartamente 3 martie

Prin proiectul de lege votat de legislativ și trimis la promulgare este reglementat un nou tip de locuință, și anume locuința de sprijin, destinată familiilor care au fost executate silit și evacuate din locuințele pe care le dețineau, pentru că nu și-au puut plăti ratele, iar acum nu își permit să închirieze o locuință.

Locuințele de sprijin sunt cumpărate prin licitație publică de autoritățile locale și închiriate acestor familii care nu mai au unde locui.

„Considerăm că asigurarea de locuințe pentru categoriile de persoane defavorizate impune, în mod necesar, adoptarea de măsuri legislative coerente, eficiente, predictibile”, arată președintele.

În cererea de reexaminare trimisă Senatului, președintele Iohannis precizează însă că „deosebirea de tratament juridic între persoanele care pot beneficia de locuință socială și persoanele care pot beneficia de locuință de sprijin nu se justifică, în opinia noastră, prin raportare la criterii obiective și raționale”.

Mai mult, președintele arată că în lege nu se precizează în ce moment poate fi solicitată o locuință de sprijin – în momentul în care evacuarea este o soluție definitivă sau în momentul în care există posibilitatea evacuării. Nu se precizează exact nici care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanții de locuințe de sprijin.

„Legiuitorul nu stabilește cauzele ce determină neplata obligațiilor rezultate din contractele de credit în măsură să corespundă caracterului social al legii transmise la promulgare. În consecință, orice neplată a obligațiilor contractuale, chiar imputabilă, ar putea atrage aplicabilitatea regulilor privind locuința de sprijin. Totodată, textul nu stabilește criterii obiective care să permită evaluarea situației economice a persoanelor sau familiilor care pot solicita repartizarea de locuințe de sprijin”, se arată în cererea de reexaminare.

Președintele mai spune că, în aceste condiții, cei care beneficiază de locuințe sociale sunt discriminați, deoarece trebuie să îndeplinească o serie de condiții mult mai dure.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri