Lelea Victoria, povestea unei vieți trăite în gară

Data publicării:
lelea victoria

Acum 15 ani gara din Marna s-a închis, însă nu este pustie pentru că în ea trăieşte o bătrânică de 71 de ani. Aici a muncit, aici şi-a crescut copiii şi aici a ales să îmbătrânească.

În 1959, Victoria Rusu s-a căsătorit cu impiegatul din Halta Marna şi s-a mutat în căsuţa din gară. Avea doar 16 ani şi locuinţa de serviciu a devenit casa ei. Două decenii mai târziu, greutăţile vieţii apăsau din ce în ce mai tare. Avea patru copii pe care trebuia să îi îmbrace şi să îi trimită la şcoală, iar din salariul soţului nu se mai descurcau. Femeia a facut un curs de calificare şi s-a angajat la CFR, tot în Halta Marna.

„Veneam, făceam mâncare, mergeam, dădeam bilete. Lucram cu soţul, o zi eu, una el, a fost foarte bine, numa' că s-a întâmplat că el a murit şi am rămas singura aici”, povestește Victoria Rusu.

După ce i-a murit soţul, Victoria Rusu a avut singură grijă de gară încă doi ani. În 1999, femeia a ieşit la pensie cu doar câteva luni înainte ca Halta Marna să fie închisă. Dar nu a plecat, pentru că acolo este singurul loc unde se simte acasă. Două cămăruţe, un hol şi o baie aproape de biroul fostei halte şi de ghişeul la care vindea pe vremuri bilete.

„Aici a fost cabina de serviciu. Acolo o fost ternionul pe unde dam bilete, acolo o fost o uşă pe unde intrau călătorii. Mi-ar părea rău să se distrugă”, spune Victoria Rusu. Ea mărturisește că îi place locul unde a trăit o viață şi chiar dacă acum a rămas singură, este vizitată când și când de copii. „La omul bătrân aşa îi place, singur”, mărturisește lelea Victoria.

Oamenii știu că ea s-a obișnuit să trăiască la gară și că îi place mai mult acolo, chiar dacă ar avea unde să stea.

Cu nostalgie, lelea Victoria îşi aminteşte de anii în care Halta Marna era plină de lume şi de viaţă: „Dimineaţa la 5 şi până seara la 10. Aveam 14 trenuri într-o zi, la fiecare tren trebuia să ieşim afară”.

Oamenii și-o amintesc pe Victoria Rusu lucrând la gară: „Când umblam la şcoală, mergeam cu trenul, cumpăram bilet din gară, de la doamna Victoria”.

Victoria Rusu plăteşte chirie 90 de lei pe lună pentru căsuţa în care locuieşte de 55 de ani. Îşi trăieşte batrâneţile în linişte în gara ei, unde o vizitează cei trei copii rămaşi în viaţă, împreună cu cei opt nepoţi şi cele două strănepoate.

Urmăriţi mai jos reportajul realizat de Andrea Crișan și Constantin Gheorghiță, de la Digi24 Oradea:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri