Litoralul românesc intră în reparații capitale. Românii vor avea plaje ca în Dubai

Data publicării:
litoral plaja olandezi-1

Aceasta este plaja de invidiat din Dubai, facuta de o mâna de olandezi cu imaginatie si experienta. De fapt, primele lor proiecte de succes au fost chiar în țara natala. Așa s-a lucrat, în perioada 2010-2013 pentru lațirea plajelor din Olanda. Procedeul, similar, va fi aplicat, din decembrie, și pe plajele litoralului românesc. Totul va începe cu o nava speciala, care extrage nisipul din mare şi-l va aduce la ţărm.

Prima zona ce va fi transformata este Tomis Nord. Acum plaja are oapte metri lațime, dar la vara va fi de opt ori mai lata. Urmeaza Tomis Centru. Nava va aduce din mare 600 de mii de metri cubi de nisip, așa ca pe o lungime de aproape 9 kilometri, plaja va fi mai lata cu 60 de metri. Și Tomis Sud va suferi modificari. Turiștii care aleg sa se bronzeze aici vor avea 2 kilometri de plaja mai lata.

În cele din urma, Mamaia Sud se alatura procesului de transformare, dar și Eforie Nord. Zonele au fost alese pentru că, din cauza eroziunii costiere, au mai rămas doar fâşii înguste de nisip. Pentru a nu se mai întâmpla aşa ceva, digurile subacvatice şi de suprafaţă vor proteja plajele.

„Vor fi utilizate atât echipamente de uscat, însemnând escavatoare, buldozere, camioane, cât şi echipamente plutitoare. Este vorba despre nava cu plasare laterală a pietrei, escavatorul plutitor, pentru partea de nisipare, o dragă auto refulantă impresionantă”, a spus Marius Stamat, manager contract Van Oord. În zona Tomis Centru, se construiește unul dintre cele 2 diguri de suprafața.

„Avem o experiența bogata cu acest tip de proiect. Am mai facut lucrari similare și pe coasta olandeza, coasta britanica oi ne aoteptam la condiții similare și aici, în România”, a spus Johannes Hafkenscheid, manager proiect, Van Oord .

Dacă totul merge conform planului, specialiştii olandezi că vor termina noile plaje chair înainte de deschiderea sezonului estival. Valoarea lucrărilor este estimată la 170 de milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri