Locuri de muncă pentru persoanele cu handicap, prin proiecte europene

Data publicării:
handicap

După nu mai puţin de zece interviuri, Cristian Bădescu şi-a găsit un loc de muncă în vânzări. Are probleme de vedere, însă cu ajutorul ochelarilor reuşeşte să-şi desfăşoare munca în condiţii aproape normale.

„Erau oarecum surprinşi şi unii mi-au spus 'îmi pare rău, dar nu o să poţi face faţă şi caut pe cineva care se mişcă foarte repede'”, povestește Cristian Bădescu.

Refuzul constant al angajatorilor poate avea însă un impact negativ asupra persoanelor cu dizabilităţi.

„Îţi scade la un moment dat încrederea că îţi poţi găsi un loc de muncă, te gândeşti că nu o să poţi face faţă”, spune Cristian Bădescu.

Cei care angajează persoane cu dizabilităţi susţin însă că tocmai handicapul le face mult mai ambiţioase, mai determinate.

„În cele mai multe cazuri sunt mai motivaţi, doresc să dovedească faptul că acest handicap nu-i împiedică să reuşească în viaţă şi cred că asta e ceea ce contează cel mai mult”, spune un angajator, Horaţiu Oană.

Cristian Bădescu şi-a găsit un loc de muncă printr-un proiect european derulat de o organizaţie non-guvernamentală.

„Au fost organizate grupuri de suport. Mulţi au participat la şedinţe individuale şi de grup, unde experienţa fiecăruia, trăirea fiecăruia, situaţiile de blocaj întâmpinate în viaţa reală au fost aduse în cadrul grupului de suport şi discutate, prelucrate, elaborate”, explică psihologul Sebastian Bilan.

Pentru acest proiect s-au cheltuit trei milioane şi jumătate de euro, bani europeni.

Guvernul susţine această măsură direct, prin scăderea impozitului pe salariu la cei care angajează persoane cu dizabilităţi”, spune Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei.

În judeţul Timiş există peste 21.000 de persoane adulte cu handicap. Dintre acestea, doar puţin peste o mie au un loc de muncă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri