Locuri de muncă subvenționate. Cum se poate înscrie un tânăr absolvent în schema de ajutor de minimis? 

Data publicării:
tineri internet

Programul îşi propune să încadreze în muncă aproximativ 6.400 de tineri absolvenţi, promoţia 2014, atât cu studii medii, cât şi cu studii superioare, până acum fiind angajaţi prin acest proiect circa 1.200 de tineri.

Jianu a precizat că programul a pornit de la o idee comună a sa şi a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pentru a susţine tinerii absolvenţi, pe de o parte şi pentru a susţine întreprinderile mici şi mijlocii, pe de altă parte.

Salarii de până la 1.300 de lei pentru tinerii fără experiență

El a explicat că, în general, întreprinzătorii se feresc să angajeze tineri absolvenţi şi cer experienţă pe care aceştia nu o au deoarece vin direct de pe băncile şcolii. De aceea, cei doi miniştri au gândit acest program, prin care orice nou absolvent care se angajează are salariul susţinut din fonduri europene, fie că este vorba despre absolvenţi de liceu (unde salariul net susţinut este de 900 lei pe lună, pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni), fie că sunt absolvenţi de studii superioare (un de salariul net lunar este de 1.300 de lei, pentru acelaşi interval de timp).

În perioada respectivă, acel absolvent devine productiv pentru compania care l-a angajat, fiind un câştig atât pentru firmă deoarece salariul este plătit din fonduri europene cât şi pentru tânărul absolvent, care capătă experienţă.

Ministrul Jianu a precizat că până acum au fost angajaţi prin acest proiect circa 1.200 de tineri absolvenţi în toată ţara fiind vorba despre o abordare unitară la nivel naţional şi de şanse egale pentru tinerii absolvenţi, indiferent din ce zonă ar proveni. „Important este ca, prin acest program, să creăm un precedent pentru fondurile din perioada 2014 – 2020, iar ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu ministrul Fondurilor Europene acest tip de program va continua în anii viitori, ceea ce este un lucru îmbucurător. Este şi un semnal puternic pentru mediul de afaceri că are la dispoziţie încă un instrument de sprijin”, a spus Jianu.

CUM TE POȚI ÎNSCRIE ÎN PROGRAM?

Ministrul a explicat că pentru un tânăr care doreşte să se înscrie în schema de ajutor de minimis paşii de urmat sunt extrem de simpli, iar posibilităţile sunt multiple.

Astfel, orice tânăr absolvent poate intra pe site-ul imm.gov.ro şi vedea proiectul, se poate adresa oficiului teritorial la care este arondat, poate face o simplă aplicaţie online, îşi poate el găsi angajatorul sau poate accesa baza de date aflată pe imm.gov.ro pentru a-şi găsi un angajator potrivit.

Paleta este extrem de largă, procedura este foarte simplă, iar formularele sunt şi ele extrem de simplu de completat. Procedura este similară şi pentru angajatori - firmele care doresc să se înscrie au doar obligativitatea ca locul de muncă creat prin acest program să fie menţinut pe o perioadă de timp similară celei pentru care a primit subvenţia, cu precizarea că este vorba despre locul de muncă, nu de persoana angajată.

Dacă se întâmplă ca un tânăr absolvent să nu corespundă exigenţelor postului, el trebuie să fie înlocuit cu un alt absolvent din promoţia 2014, în aceleaşi condiţii.

PERIOADA DE ÎNSCRIERE A FOST PRELUNGITĂ

Perioada de înscriere în program va fi prelungită cât va fi posibil prin POSDRU, adică până la finalul anului 2015, astfel încât acest concept să continue. În acest proiect vor intra şi absolvenţii de anul viitor şi chiar până în 2020 pentru că programul urmează să fie şi în următorul exerciţiu financiar 2014 – 2020.

Dintre cele 800 de locuri pentru fiecare regiune de dezvoltare, 300 sunt pentru studii medii, iar 500 pentru tineri absolvenţi de studii superioare. „Rezultatele de până acum arată că există o apetenţă pentru acest program, iar noi suntem optimişti că vor fi atinse obiectivele urmărite. Însă, chiar şi dacă nu se va ajunge la numărul maxim, important este că se va crea o obişnuinţă atât a întreprinzătorului, cât şi a absolventului să caute şi să utillizeze astfel de instrumente”, a mai declarat ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri