MAE: Clip informativ pentru românii din Marea Britanie privind Brexit

Data publicării:
Commuters Find Other Means Of Travel With Bus Driver's 24 Hour Strikes

Ministerul Afacerilor Externe a lansat un clip informativ despre implicaţiile procesului Brexit asupra românilor din Marea Britanie. În acestă ţară, trăiesc 328.000 de români.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Videoclipul a fost postat pe site-ul instituţiei, pe pagina de Facebook, pe YouTube şi pe pagina Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi face parte din campania de consultări publice „România în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană”, prin care sunt supuse discuţiei acţiunile Guvernului în contextul Brexit.

În videoclip, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, vorbeşte despre documentul privind acţiunile Guvernului legate de Brexit, spunând că vrea să îi implice pe românii din Marea Britanie în acest proces şi că relaţiile bune dintre România şi Marea Britanie trebuie să continue dincolo de Brexit.

Negrescu spune că, pe tot parcursul procesului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, România va fi pregătită să informeze, să îndrume şi să sprijine cetăţenii în raport cu autorităţile britanice şi cu noile condiţii generate de Brexit.

„Campania noastră joacă un rol important în fundamentarea acţiunilor Guvernului României în ceea ce priveşte negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Sunt unul dintre acei români care au trăit mulţi ani peste hotare şi, în calitate mea de ministru delegat pentru Afaceri Europene, consider că e important ca vocea românilor din Marea Britanie să fie auzită la Bucureşti. Urmărim cu prioritate asigurarea protejării drepturilor cetăţenilor europeni care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit, precum şi ale membrilor familiilor acestora. Dorim să îi asigurăm pe toţi cetăţenii români aflaţi în Marea Britanie şi pe cei care sunt interesaţi de subiect că statul român este în prezent pregătit pentru a face faţă oricăror situaţii generate de Brexit, a declarat Victor Negrescu.

În 3 şi 4 noiembrie, ministrul delegat va face o vizită la Londra pentru a discuta, în acest context, cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

În Marea Britanie trăiesc 328.000 de români.

În urma referendumului din iunie 2016, Marea Britanie a decis retragerea din Uniunea Europeană. În urma acestui rezultat, Guvernul britanic a declanşat, în 29 martie 2017, procedurile de retragere din Uniunea Europeană. Negocierile pentru stabilirea termenilor de retragere a Marii Britanii pot dura maximum doi ani, urmând ca la 30 martie 2019, în perioada deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Marea Britanie să piardă statutul de membru al blocului comunitar. În cazul eşuării negocierilor, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la doi ani de la declanşarea Articolului 50 fără un Acord de Retragere. Există şi posibilitatea ca statele membre să convină unanim asupra prelungirii negocierilor.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri