Majorarea salariilor din Ministerul Transporturilor, neconstituțională

Data actualizării: Data publicării:
Curtea Constitutionala_ccr (5)

Curtea Constituțională a decis, în ședința de astăzi, că sunt neconstituționale prevederile prin care parlamentarii au crescut cu peste 50% salariile angajaților din Ministerul Transporturilor. Președintele CCR, Valer Dornean, a explicat că magistrații au considerat că se crează o discriminare în raport cu celelalte categorii de funcționari.

Curtea Constitutionala_ccr (5)

Judecătorii CCR au decis că legea de aprobare a OUG nr. 68/2015 este neconstituțională. „Textul prin care se acordau 23 de clase de salarizare în plus salariațiilor din transporturi, noi am considerat că e neconstituțional, pentru că creează discriminări în raport cu celelalte categorii de funcționari. Am admis contestația considerând că s-a încălcat articolul privind egalitatea în drepturi”, a declarat, la încheierea ședinței CCR, președintele Valer Dornean.

Prin legea de aprobare a OUG nr. 68/2015, adoptată la sfârșitul lunii iunie, parlamentarii au mărit salariile angajaților din Ministerul Transporturilor cu 23 de clase de salarizare succesive față de clasa de salarizare pe care o aveau. Acest fapt s-ar fi tradus printr-o majorare salarială de 57,5%, ceea ce ar fi atras o gaură la bugetul de stat de circa 3,4 milioane de lei pentru anul 2016, respectiv 13,6 milioane de lei pentru anul 2017.

Modificările aduse în Parlament au fost atacate la Curtea Constituțională de Guvernul Cioloș.

Dacă legea nu ar fi picat testul de constituționalitate, angajații din Ministerul Transporturilor ar fi beneficat de majorare de la 1 septembrie.

Amendamentul prin care salariile ar fi crescut cu 57,5% a fost propus de Comisia pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților. Proiectul de lege a beneficiat de susținerea tuturor partidelor reprezentate în Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri