Majorarea salariului minim, povară pentru patroni

Data publicării:
masina de numarat bani - captura

La firma lui Florin Pîrvu sunt angajaţi 20 de muncitori necalificaţi plătiţi, fiecare, cu 1.050 de lei lunar. Adică salariul minim pe economie. Patronul şi-a făcut calculele şi spune că majorarea salariului minim la 1.400 de lei îl va costa 12.000 de lei lunar - diferenţele de lefuri, taxele şi impozitele.

Nu am cum să cresc afacerea de 120 de milioane, să împac şi capra şi varza. Eu voi fi silit, şi ca mine vor fi zeci de mii de firme, să dăm bani la negru. Să îi dai salariatului part time cinci milioane şi restul până la 14 milioane să îi dau bani în mână”, spune Florin Pîrvu.

Taxele şi impozitele vor creşte proporţional cu salariul minim. Cheltuiala totală a angajatorului va fi mai mare cu 425 de lei pentru fiecare salariat, faţă de nivelul actual.

Premierul spune că este o creştere pe care economia o poate asimila, pentru a încuraja consumul şi bunăstarea populaţiei. Cred că e sustenabil și pentru bugetari și pentru sectorul privat”, a declarat Victor Ponta.

Economiştii spun că, pentru a avea efect pozitiv în economie, majorarea venitului minim ar fi trebuit să fie însoţită de reducerile de taxe prevăzute în Codul Fiscal, dar amânate pentru 2017.

Florin Jianu, fost ministru pentru IMM şi Turism: „Adică scădem impozitul pe dividende, renunţăm la supraacciză şi la impozitarea clădirilor speciale, acea taxă pe stâlp, aşa încât un întreprinzător devine mai performant şi îşi permite să crească salariile.”

Patronii spun că multe firme îşi vor închide activitatea sau vor da afară o parte din angajaţi, pentru că nu-şi vor permite costurile majorării salariului minim.

„Se va întoarce împotriva statului pentru că se vor colecta din ce în ce mai puţine taxe din impozitarea forţei de muncă. Adică locurile de muncă în loc să se dezvolte, să se creeze, cele existente se vor diminua”, mai spune Florin Pîrvu.

În acest moment, salariul minim pe economie este de 1.050 de lei lunar, echivalentul a 217 euro, ceea ce plasează România pe penultimul loc în uniunea Europeană.

Peste un milion de români - 20% dintre angajaţi - sunt plătiţi cu venitul minim. Sunt de 12 ori mai mulţi faţă de acum patru ani, când mai puţin de 90.000 de salariaţi primeau salariul minim pe economie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri