Manifestație de susținere în București față de interzicerea avortului în Polonia

Data actualizării: Data publicării:
161003_protest_polonia_000_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

O manifestație de susținere a avut loc, în București, față de intenţia autorităţilor din Polonia de a interzice avortul. Câteva persoane îmbrăcate în negru au venit, aseară, cu pancarte în Piața Universității.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fotografii de Inquam Photos/Octav Ganea

Pe pancarte scria „Țineți-vă mătăniile departe de ovarele noastre” sau „Fetele vor doar să aibă drepturi”.

Demonstraţia a fost organizată în semn de susținere față de protestele masive care au loc în ultima perioadă în Polonia.

Peste 20.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Palatului şi pe străzile adiacente din centrul Varşoviei pentru a cere renunţarea la proiectul denumit Stop Avortului. Toţi participanţii la acţiunea planificată pe Facebook au fost îmbrăcaţi în negru.

Proteste au avut loc și în alte orașe din această țară. Greva de ieri a venit după ce, sâmbătă, mii de oameni s-au strâns să protesteze în faţa Parlamentului din Varşovia.

O demonstraţie împotriva legii prin care este interzis avortul a avut loc şi la Bruxelles. Acolo au manifestat sute de membri ai comunităţii poloneze, dar şi belgieni.

Polonia, stat cu populaţie majoritar catolică, are deja una dintre cele mai restrictive legislaţii în privinţa avortului din Europa, iar sondajele de opinie arată că populaţia nu susţine o nouă înăsprire a normelor.

În baza legii existente, intrată în vigoare în 1993, avortul este interzis cu excepţia cazurilor în care viaţa mamei este în pericol, dacă fătul suferă de malformaţii grave sau boli incurabile sau dacă sarcina este rezultatul unui avort sau al incestului.

Noua propunere, examinată în prezent de o comisie parlamentară, interzice toate avorturile, chiar dacă mama a fost violată sau dacă viaţa sa este în pericol.

Femeile însărcinate care vor să avorteze şi medicii care le ajută riscă până la cinci ani de închisoare.

Propunerea pentru înăsprirea legii a fost lansată de un ONG care a strâns 45.000 de semnături.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri