Manualul de bune practici al poliției. Ce nu are voie să facă un polițist

Data publicării:
politisti-637x352

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki a obținut, după doi ani de procese cu IGPR, „Manualul de bune practici” al poliției române. 

Manualul de bune practici de intervenție pentru polițistul de ordine publică este un document public pe care APADOR-CH l-a cerut în baza legii 544/2001, însă pe care l-a obținut după doi ani de procese.

Motivul pentru care a fost ținut la secret până acum a fost că nu e bine să fie aflat de către „elementele criminogene” modul în care trebuie să se comporte poliția cu cetățenii, deși manualul era totuși vândut prin librării, sub semnătura unor șefi ai poliției.

În el sunt detaliate toate procedurile pe care polițiștii sunt obligați să le respecte atunci când abordează, legitimează, percheziționează și conduc la secție un cetățean.

De asemenea sunt explicate practicile de încătușare, amprentare, folosire a armamentului din dotare și chiar a forței. O lectură utilă pentru orice cetățean pe care-l preocupau până acum întrebările:

  • Trebuie să mă legitimez chiar dacă poliţistul nu se legitimează? Da, polițistul se legitimează numai în caz de nevoie. Totuși, polițistul trebuie să se prezinte (pagina 5)

  • Are voie să mă percheziţioneze chiar dacă n-am făcut nimic? Da, dacă refuzați să vă legitimați, polițistul poate să vă percheziționeze (vedeți cum în paginile 8-10)

  • Mă poate duce la secție chiar dacă am buletinul la mine? Da, dacă totuși polițistul nu v-a putut stabili identitatea (pagina 6)

  • Are voie să-mi percheziționeze mașina pe motiv de „control de rutină”? Nu, dar… (paginile 10-11)

Citiți aici manualul de bune practici al poliției

Însă, APADOR-CH precizează că acum MAI discută modificarea lui.

Citiți și APADOR-CH desfiinţează proiectul MAI: „Huiduitul la proteste ar putea fi sancționat cu închisoare de la 3 luni la un an”

În urma discuțiilor, MAI a acceptat să renunțe la unele propuneri și chiar a preluat unele sugestii ale APADOR-CH, astfel că noua formă a proiectului arată diferit. De exemplu huiduitul la proteste nu mai este sancționat, de asemenea a fost eliminată „reținerea administrativă” și clarificată „poziția inofensivă” a cetățenilor. Au fost introduse și măsuri de garantare a drepturilor civile ale persoanelor conduse la secție (dreptul de a contacta un avocat, de a fi informate pentru ce sunt conduse la secție, dreptul de a fi consultate de un medic etc)

Noua formă a modificărilor propuse de MAI poate fi consultată aici. „Vă recomandăm să urmăriți procesul de consultare publică, pe care MAI l-a prelungit cu încă 20 de zile față de termenul inițial (până la 14 decembrie) și să faceți demersuri cetățenești pentru a preveni adoptarea unor modificări legislative care pot încălca drepturile cetățenilor. În ziua de 11 decembrie de la ora 13.00 va avea loc la Centrul Cutural MAI o dezbatere pe această temă, la care se poate participa pe bază de înscriere”, precizează APADOR-CH.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri