Marile companii din energie, amendate cu aproape trei milioane de euro în 2015

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-5

Aproape 400 de amenzi au primit companiile care produc, vând sau furnizează gaze naturale şi energie electrică anul acesta. Unele firme au fost amendate de mai multe ori, iar suma totală depăşeşte 12 milioane de lei. Cele mai mari penalizări sunt în domeniul gazelor naturale - aproape nouă milioane de lei.

Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE: Faptul că nu şi-au îndeplinit obligaţia de înmagazinare la timp. La fel, operatorii care produc gaze naturale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de tranzacţiona pe bursă minimum 20% din producţie.

Companii precum Petrom, Romgaz, Distrigaz, E.ON sau Interagro vor avea de plătit bani grei, însă majoritatea au contestat deja în instanţă amenzile.

Şi în domeniul energiei electrice au fost mai multe companii amendate, dar cu sume mai mici. Enel, Electrica, E.ON şi CEZ trebuie să plătească printre altele şi pentru că au prelungit nejustificat penele de curent, spune ANRE.

Modul în care consumatorii primesc factura de la distribuitorul de energie CEZ este verificat de autorităţi, însă compania a primit amendă pentru alte nereguli. Cum ar fi facturarea suplimentară a consumatorilor care fură energie, înainte de soluţia dată de instanţă.

Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE: Emiterea facturii înainte de a avea de la instanţă decizia finală şi irevocabilă, nu poate face obiectul încasării.

După amendarea GDF Suez, cu 200.000 de lei, din cauza facturilor care estimau consumul în avans cu două luni, autorităţile vor verifica şi compania E.ON Gaz, distribuitorul din jumătatea de nord a ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri