Marșul pentru Viață. Patriarhia contrazice Arhiepiscopia Tomisului

Data publicării:
marsul

Profesorii de religie de la Constanţa au fost obligaţi de Arhiepiscopia Tomisului să meargă la marşul anti-avort, organizat duminică de Biserică. Mai mult, li se cere să informeze părinţii şi elevii despre eveniment. Patriarhia spune însă că participarea profesorilor la marș nu este obligatorie.

Arhiepiscopia Tomisului a trimis o adresă inspectoratului şcolar din Constanţa în care se spune că profesorii de religie au obligația să participe la „Marşul pentru Viaţă”, manifest civic pentru stoparea avorturilor, organizat duminică.

Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: Este vorba despre un document intern care readuce aminte profesorilor că au o obligaţie morală care se traduce şi în obligaţie de serviciu. Prin această hârtie li s-a amintit ce îndatoriri au ca profesori de religie ce sunt.

Dana Stan, inspector de religie ISJ Constanţa: Eu am distribuit-o către profesorii mei. În acea adresă nu sunt menţionate sancţiuni. E o obligaţie morală. Dacă vor să vină, vin. Şi sunt sigură: câţiva vor veni, restul nu, fiecare aşa cum se respectă pe sine.

Mai mult, în aceeaşi notă profesorilor de religie li se cere să îi informeze pe ceilalţi dascăli, dar şi pe elevi şi pe părinţi despre eveniment.

În adresă este invocat un protocol de colaborare dintre Biserica Ortodoxă şi Ministerul Educaţiei.

Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: Noi am luat act cu surprindere de acea adresă semnată de două persoane angajate ale Arhiepiscopiei Tomisului. Însă noi spunem foarte clar pentru părinţi, profesori, inspectoratul şcolar: nicio persoană nu va fi obligată să participe la manifestare.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhie: Nu există nicio asemenea obligație. Învocarea acestui protocol este, de asemenea, una nefericită, acel protocol nu se referă în niciun punct al său la organizarea de evenimente precum marşuri.

Profesorii de religie spun că vor participa la marş doar din convingere.

Alina Vâlcu, profesor religie: Nu poate să fie o obligație de serviciu, dar este o obligație morală, pentru că este voba despre convingeri în care noi credem și pe care nu le putem prezenta altora dacă nu credem.

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a anunţat că va participa la marşul de duminică din Constanţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri