Tudor Chirilă: Orice politician din ultimii 27 de ani să aibă interdicţie la funcţii publice

Data actualizării: Data publicării:
tudor chirila foto facebook
Foto: Facebook

Tudor Chirilă a vorbit, într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro, printre altele, despre politică, migrarea românilor şi motivele de mândrie la Centenarul Marii Uniri de la 1918. Artistul a dezvăluit ce şi-ar dori să se întâmple imediat în ţară, dacă ar fi posibil.

tudor chirila foto facebook
Foto: Facebook

În 2015 aţi cântat melodia "Declar pierdută ţară" în acest show, cu un mesaj puternic, împotriva emigrării românilor – ”Oare conştiinţa s-o dezmetici/ Când doar copii expatriaţi vom fi?”. În ce măsură consideraţi că au o vină românii care au căutat o viaţă mai uşoară în altă parte? Ce le-aţi spune?

Tudor Chirilă: Românii care au plecat să-şi "caute viaţa pe afară" nu au nicio vină. Statutul de imigrant este un stigmat de care nu scapi niciodată. În afara ţării tale eşti mereu parte din grupul de persoana a treia plural. Statul român administrat de guvern are datoria şi obligaţia să construiască o ţară din care oamenii să nu mai vrea să plece. În schimb, politicienii români acreditează ideea că diaspora e formată din laşi care au abandonat lupta, de parcă ei nu sunt tot cetăţeni ai acestei ţări. Politicienii şi partidele ştiu că diaspora nu e atât de simplu de păcălit cu promisiuni electorale deşarte. Şi atunci ei se concentrează pe publicul captiv, dependent de televiziunile de propagandă, uşor de speriat cu teme false şi naţionalism de faţadă. În tot acest timp asistăm neputincioşi la exodul forţei de muncă calificate care ar putea să ridice această ţară.

V-a trecut vreodată prin gând, mai ales ca tânăr în România, să vă căutaţi rostul peste hotare?

Tudor Chirilă: Dacă aş fi avut o meserie mai puţin dependentă de limbă probabil că m-aş fi gândit să plec.

Ce v-aţi dori, chiar şi idealist vorbind, să se întâmple acum, chiar acum, din senin, în ţara noastră?

Tudor Chirilă: Mi-ar plăcea să văd un parlament care să funcţioneze după legea lustraţiei. Mi-ar plăcea să văd un "reset" al clasei politice şi orice politician din ultimii 27 de ani să aibă interdicţie la funcţii publice. Şi să avem parte de un nou început. E o utopie, desigur.

Anul viitor vom sărbători Centenarul Marii Uniri de la 1918. Ce motive de mândrie putem avea?

Tudor Chirilă: De mândrie? Nu ştiu, spuneţi-mi dumneavoastră. Avem o ţară în care politicienii sunt atât de preocupaţi de propriile lor interese încât e de mirare că mai suntem stat naţional unitar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri