METEO. Informare de caniculă și vreme instabilă

Data publicării:
canicula gettyimages 05.07

Foto: Gulliver / GettyImages

ACTUALIZARE. Meteorologii au emis o informare de caniculă și vreme instabilă valabilă de vineri, 17 iunie, ora 12:00 până sîmbătă, 18 iunie, ora 23:00.

„Vineri, 17 iunie, vremea va fi călduroasă în toate regiunile, local caniculară în vestul, centrul şi sudul ţării, iar sâmbătă 18 iunie, canicula va persista în Muntenia şi în vestul şi sudul Olteniei. Se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade, izolat chiar 37...38 de grade în Lunca Dunării. Disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş.

Începând din după-amiaza de vineri 17 iunie, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi nordul Moldovei şi pe arii restrânse în restul teritoriului. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie. Izolat ploile vor avea caracter torenţial, va cădea grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 15...20 l/mp”.


Astăzi, vremea va continua să se încălzească devenind din loc în loc călduroasă, mai ales în jumătatea de sud a ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 32 de grade, chiar uşor mai ridicate în extremitatea de sud-vest.

Va fi soare, dar trecător şi nori, îndeosebi în a doua parte a zilei când în nord-vest şi la munte, izolat, vor apărea ploi de vară, cu tunete şi fulgere. Vântul va deveni alert în Câmpia de Vest şI la munte.

Locuitorii Capitalei se vor bucura astăzi de o zi însorită, dar foarte caldă. După-amiază mercurul din termometre va indica până la 32 de grade Celsius. În plus, şi presiunea atmosferică va fi în creştere.

Vremea va deveni caldă şi în zona de munte, cu temperaturi maxime care vor urca până la 23 de grade pe valea Prahovei, la Predeal. Norii se vor înmulţi după orele amiezii în Carpaţii Occidentali şi Merdionali, precum şi în nordul Carpaţilor Orientali, însă doar izolat vor fi ploi slabe, de scurtă durată şi descăcări electrice. Vântul va prinde putere la altitudini mari.

La malul mării va predomina o vreme frumoasa. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul nu va trece de moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 şi 29 de grade, dar apa mării va fi încă destul de rece, va avea între 17 şi cel mult 20 de grade în staţiunile dinspre nord.

În zilele următoare, o masă de aer foarte cald va cuprinde sudul şi sud-estul Europei, inclusiv zoua ţării noastre, iar maximele vor depăşi cu mult valorile normale în această perioadă şi se va instala canicula.

Prin urmare, cel puţin până la sfârşitul săptămânii, în Câmpia Romană, temperaturile maxime vor ajunge la 37 de grade Celsius, iar prin vest şi nord-vest se vor atinge 35 de grade. În plus, în zonele de câmpie şi de podiş, disconfortul va fi ridicat atât din cauza temperaturilor cât şi a umezelii foarte ridicate.

De vineri noaptea şi sâmbătă după prânz aversele se vor înregistra cu precădere la munte şi în regiunile intracarpatice, apoi, după lăsarea nopţii acestea vor apărea şi în sud şi est.

În perioada următoare vremea se va încălzi foarte mult şi în Bucureşti.

De vineri, valorile termice vor trece de 35 de grade Celsius la umbră, după-amiaza. În ceea ce priveşte aversele cu tunete, fulgere şi intensificări ale vântului, vor apărea sâmbătă noaptea, dar, posibil şi duminică după-amiază.

Cum să vă protejați de caniculă

Autoritățile ne dau câteva sfaturi pentru a ne proteja de caniculă:

În spații închise (acasă și la birou):

Evitați creșterea temperaturii, având grijă să limitați utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale și a surselor de căldură. Mențineți închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spațiul închis.

Scădeți temperatura, având grijă să aerisiți dimineața devreme sau seara târziu, utilizând curenți de aer. Reglați aerul condiționat la 5 grade C sub temperatura ambientală.

În spații deschise (pe stradă și la locul de muncă):

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone cu umbră, alternați deplasarea cu repausul în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare);

Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;

Consumați 1,5 — 2 litri de lichide pe zi (apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri), nu foarte reci, neașteptând apariția senzației de sete;

Mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități) interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferindu-le asistență ori de câte ori au nevoie;

Evitați băuturile ce conțin cofeină sau zahăr în cantități mari;

Evitați alimentele cu un conținut mare de grăsimi, în special de origine animală;

Nu consumați alcool (inclusiv bere) — vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;

Nu lăsați copiii singuri în mașină.

Apelați 112 pentru orice situație de urgență!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri