Metrorex vrea să crească tarifele, dar a bugetat cheltuieli mai mari cu salariile şi bonusurile

Data publicării:
metrou metrorex

 Tarifele pentru călătoria cu metroul vor fi majorate cu 16%-33%

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli pe acest an al Metrorex, aprobat de Guvern şi publicat luni în Monitorul Oficial, numărul de angajaţi prognozat pentru finele anului va scădea uşor, de la 4.224, la finele anului trecut, la 4.218 persoane. Vor creşte, în schimb, cheltuielile cu salariile (de la 207,1 milioane de lei la 211,6 milioane de lei) şi bonusurile acestora (de la 12,3 milioane lei la 14,6 milioane lei).

Şi câştigul mediu lunar pe salariat a fost estimat în creştere, de la 4.439 lei la 4.537 lei.

Cheltuieli mai mari au fost calculate şi pentru contractul de mandat al conducerii, de la 513.000 de lei la 713.000 de lei.

Veniturile şi cheltuielile totale au fost estimate la 683,4 milioane de lei, cu profit zero, subvenţia primită de la stat fiind menţinută aproape la acelaşi nivel ca anul trecut, de 328 de milioane de lei.

Conform unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, tarifele pentru călătoria cu metroul vor fi majorate cu 16%-33%, preţul cartelei pentru două călătorii urmând să crească de la 4 la 5 lei, pentru cea cu 10 călătorii de la 15 lei la 20 de lei, iar pentru un abonament lunar nelimitat pasagerii vor scoate din buzunar 70 de lei, faţă de 60 de lei, cât este în prezent.

Preţul unui abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va creşte de la 20 de lei la 25 de lei, iar cel al unui abonament de o zi va fi majorat de la 6 lei la 8 lei.

Măsura, care ar urma să intre în vigoare la 28 martie, va conduce la creşterea veniturilor anuale ale Metrorex cu circa 44 milioane de lei şi, implicit, la diminuarea deficitelor de finanţare, se arată în referatul de aprobare a proiectului.

În referat se mai afirmă că, având în vedere numeroasele petiţii înregistrate la Metrorex în ultimii trei ani cu privire la abonamentul lunar cu 62 de călătorii, precum şi petiţiile primite prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, prin care călătorii îşi exprimau nemulţumirile în ceea ce priveşte efectuarea numărului de călătorii în perioada de valabilitate a abonamentului, administratorul reţelei de metrou propune eliminarea acestui titlu de călătorie.

În acelaşi timp, Metrorex arată că ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul reprezintă principala măsură de acoperire a deficitului financiar al societăţii.

Mai multe zeci de persoane au protestat, sâmbătă, cerând explicaţii pentru eliminarea cartelei cu 62 de călătorii şi creşterea tarifelor, în condiţiile în care abonamentul cu 62 de călătorii costă în prezent 50 de lei, iar singurul abonament lunar care va mai fi disponibil va costa 70 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri