Migranți păcăliți că au ajuns în Ungaria, salvați de un român

Data publicării:
agent de paza erou dolj

Un agent de pază din Dolj a salvat opt sirieni, abandonaţi de călăuze pe malul românesc al Dunării. A dus acasă cu maşina patru adulţi şi patru copii lihniţi de foame, uzi şi înfriguraţi. Agentul i-a dus la căldură, le-a dat haine uscate şi mâncare. Cei care i-au abadonat i-au minţit pe sirieni că au ajuns în Ungaria.

Seara de marţi i-a schimbat viaţa lui Mihai Cadea, agent de pază la o firmă din comuna Măceșu de Jos. În ochii a opt oameni care au văzut destule grozăvii în războaiele de care au fugit, este un erou. I-au sărit, pur şi simplu, în faţa maşinii, în timp ce patrula pe malul Dunării. Erau patru adulţi şi patru copii. Şi-a dat seama că sunt refugiaţi. Erau derutaţi şi credeau că au reuşit să ajungă în Ungaria. Aveau hainele ude, frigul le intrase în oase, erau înfometați şi însetaţi.

Înghetaţi pur şi simplu. Îngheţaţi de frig. I-am luat, i-am băgat în maşină, am dat drumul la căldura. Le-am frecat mâinile la copii. Parcă erau paralizaţi. Ce-am avut în maşină, nişte ciorapi le-am dat, de s-au încălţat. Cine i-a indus în eroare sau... cine i-a adus...bulgari, sârbi...care i-au trecut cu barca din partea ailaltă le-au spus că sunt în Ungaria”, a povestit Mihai Cadea.

Tată la rândul său, Mihai Cadea a făcut tot ce a putut ca să îi ajute. Impresionat de copiii care dârdaiau în maşina lui şi îi arătau că le e foame, omul a fugit într-un suflet la magazinul din sat.

„Rupeau ceva din germană. Nu ştiam... I-am întrebat „Mangiare, mangiare?". „Canci mangiare" că nu aveau”, a spus bărbatul.

„Eram aici în magazin şi a venit, a cumpărat cârnaţi, brânză topită, pâine, conserve le-a cumparat, le-a dat... Erau înfometați”, a spus vânzătoarea magazinului.

Obosiţi, speriaţi şi flămânzi, străinii i-au sensibilizat şi pe oamenii legii, care au venit să-i ia. Şi poliţiştii de frontieră au făcut chetă să le cumpăre mâncare, înainte să îi predea poliţiei bulgare. Copiii au uitat de frig şi spaimă când au văzut nişte banali biscuiţi. Fiecare a mulţumit cum s-a priceput mai bine.

În primă fază, migranții au refuzat să treacă in Bulgaria și s-au așezat pe asfalt. Polițiștii de frontieră din România le-au acordat o perioada să se liniștească. Câteva ore mai târziu, refugiaţii au ajuns în custodia autorităţilor bulgare.

77 de migranţi au intrat ilegal în ultima lună în România. Doar cei care solicită azil politic pot rămâne în Romănia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri