Mii de angajați MAI s-au grăbit să profite de pensiile speciale mărite

Data actualizării: Data publicării:
politia romana politisti

Aproximativ 7.200 de angajați ai Ministerului de Interne au ieșit la pensie de la începutul anului până la data de 14 septembrie, termen până la care s-au aplicat prevederile legii pensiilor militare care permiteau ca pensia să fie mai mare decât salariul.

Dintre cei 7.200, 4.000 sunt de la Poliția Română, 1.100 de la Jandarmerie, 700 de la Poliția de Frontieră, 680 de la Pompieri, iar restul de la alte structuri ale MAI, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Monica Dajbog.

„Deficitul de personal s-a accentuat constant încă din 2015, ajungând la acest moment la 23.000 de oameni. Practic, funcționăm cu 85% din numărul de funcții — din 150.000 de posturi, fiind în plată aproximativ 127.000”, a precizat reprezentanta MAI.

În ședința din 4 august, Cabinetul Tudose a aprobat proiectul ordonanței de urgență privind pensiile speciale, prin care s-a introdus o plafonare a pensiilor militare, în sensul că acestea nu mai pot depăși media soldelor/salariilor nete în plată. Totodată, actul normativ a schimbat regulile de indexare a tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale magistraților. Ordonanța de Urgență a intrat în vigoare la 15 septembrie 2017, iar sindicaliștii estimau că pensiile celor care ies din sistem după această dată vor fi mai mici cu 30-50%.

În contextul discuțiilor despre pensiile militare și ordonanța adoptată de Guvernul Tudose au apărut informații despre cea mai mare pensie militară, de 33.500 lei, și despre cum unii oficiali au rămas în sistem după pensionare. De exemplu, ex-secretarul de stat Cornel Gabriel Ciocoiu, care s-a pensionat la 45 de ani pentru a se reangaja, pe același post, a doua zi după ce a apărut în Monitorul Oficial decretul de trecere în rezervă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri