Mii de pensionari cu popriri pe pensie. Unul dintre aceștia este dator la stat pe 8.485 de ani!

Data publicării:
pensionari -Mediafax Foto-Cristiana Sabau-1

Peste 6.700 de pensionari din Arad au popriri pe pensie din cauza unor datorii, însă câţiva dintre aceştia au un grafic de plată care se întinde pe sute de ani, în cazul unui pensionar datoria fiind eşalonată pe 8.485 de ani, la o rată lunară de 16 de lei, din datoria de peste 1,6 milioane de lei.

Potrivit directorului Casei Judeţene de Pensii (CJP) Arad, Mihaela Vasil, 6.771 de pensionari din judeţ au popriri pe pensie, din cauza unor datorii la bănci, la stat sau în urma unor decizii judecătoreşti.

Popriri din cauza împrumuturilor 

Cea mai mare parte a popririlor sunt benevole, respectiv peste 4.000, fiind vorba de rate lunare la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, unde pensionarii au făcut împrumuturi. Conform CJP, în unele cazuri este vorba despre sentinţe cu privire la atragerea răspunderii patrimoniale în urma unor falimente sau de datorii acumulate către stat şi administraţiile locale. Cea mai mare sumă de plată este de 1.104 lei pe lună, iar cea mai mică este de doi lei, fiind vorba despre un rest de plată.

Cea mai mare datorie a unui pensionar cu poprire este de 6.138.867 de lei

„Se poate reţine cel mult o treime din pensia debitorului în cazul unei singure popriri şi jumătate din venit pentru mai multe popriri”, a declarat Mihaela Vasil. Conform sursei citate, cea mai mare datorie a unui pensionar arădean cu poprire este de 6.138.867 de lei, pentru care pensionarul plăteşte lunar o rată de 1.104 lei, din pensia de 2.208 lei. Graficul de restituire a datoriei se întinde însă pe 463 de ani. Un alt arădean are de plătit, timp de 586 de ani, o rată lunară de 377 de lei, având o datorie calculată la 2.653.144 de lei.

Dator pe  8.485 de ani

Cel mai mare grafic de rambursare se întinde însă pe 8.485 de ani. Este cazul unui pensionar cu o datorie de 1,6 milioane de lei, care plăteşte însă o rată lunară de numai 16 lei în urma popririi pensiei, pentru că are şi alte datorii. Reprezentantul Casei de Pensii Arad a explicat că această rată lunară a fost stabilită de instanţă în funcţie de venitul datornicului.

„În acest caz vorbim de o răspundere patrimonială, iar instanţa a decis suma pe care o datorează pensionarul. Problema acestui pensionar este că mai are deja patru popriri pe venit, în alte speţe, astfel încât nu s-a putut calcula o rată lunară mai mare de 16 lei pentru a cincea poprire, caz în care datoria este de aproximativ 1.600.000 de lei", a spus Mihaela Vasil. Conform acesteia, Casa Judeţeană de Pensii stabileşte rata lunară după ce executorul judecătoresc transmite suma totală de plată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri