Ministerul Sănătăţii, amendat pentru discriminare în cazul copiilor bolnavi de diabet

Data publicării:
diabet testare

În România, copiii cu diabet au dreptul la alocaţie de însoţitor numai până la 7 ani. Ca şi cum după această vârstă, sunt apţi să-şi ţină singuri boala sub control. Este o realitate asupra căreia Digi24 a atras atenţia încă de anul trecut.

Un caz reprezentativ.

Ioana Oprescu, pacient cu diabet: „Dimineaţă mănânc, fac glicemia, insulina, mă duc la şcoală, fac lecţii şi în a doua pauză o sun pe mama şi în funcţie de glicemie, mănânc”.

După ce Ioana a împlinit 7 ani şi nu a mai avut dreptul la însoţitor, şi banii pentru tratament s-au împuţinat.

Ilariana Tudor, mama Ioanei: „Dacă avem nevoie de şapte cartuşe în termen de trei luni de zile cât prescrie reţeta, ni se dau doar şapte ace de insulină, fără să se gândească că un cartuş de insulină are 300 de unităţi şi e imposibil să faci unui copil 300 de unităţi cu un singur ac”.

Iuliana Corhan, Asociaţia Copiilor Bolnavi de Diabet "Sf. Iustin: „Nu te poţi baza pe un copil să-şi administreze singur cantitatea de insulină, să-şi monitorizeze glicemia şi în acelaşi timp să-şi cântărească mâncarea”.

Sunt peste 4.000 de copii diagnosticaţi cu diabet în România, dublu faţă de acum zece ani. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării consideră că alocaţia de însoţitor trebuie acordată până la majorat. De aceea a şi amendat Ministerul Sănătăţii cu 2000 de lei.

Ministerul a mai primit o amendă, tot de 2000 de lei, legată de discriminarea pacienţilor care au nevoie de tratament fără interferon.

În Constanţa, Craiova, Galaţi, Sibiu, Oradea şi Târgu-Mureş pot administra tratamentul doar medicii gastroenterologi. Însă în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj şi Timişoara au acest drept şi medicii infecţionişti.

Prof. dr. Marcel Tanțău, șeful Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj-Napoca: „Acest tratament, cel puțin la început (...) ar trebui să se facă doar în Centrele de Gastroenterologie sub o supraveghere foarte atentă”.

Prof. dr. Oliviu Pascu, președintele Comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătății: „Noi am trimis protocolul la ANM și la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate(...)Și el a fost modificat în partea medicală”.

Pe lângă plata amenzilor, Ministerul Sănătăţii este dator cu schimbarea legislaţiei, conform CNCD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri