Ministru: Anul trecut s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în ţară

Data publicării:
Maternitate

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, marţi, cu ocazia Zilei Tineretului, la o dezbatere privind problemele elevilor şi studenţilor, că anul trecut pentru prima dată s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România, ceea ce ”ridică extrem de multe semne de întrebare”.

Maternitate

”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comunităţi (din diaspora - n.r.) şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România - ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat, potrivit News.ro,  ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

Ea a precizat că o problemă majoră a Ministerului pentru românii de pretutindeni este cea a educaţiei, pentru că foarte mulţi dintre cei care au plecat din ţară şi foarte mulţi dintre copiii care s-au născut în statele din Uniunea Europeană nu mai învaţă limba română, motiv pentru care există în derulare o campanie pentru a-i ajuta pe cei născuţi în diaspora să înveţe limba maternă.

”Marea majoritate nu mai învaţă astăzi limba română într-un sistem educaţional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociaţii şi de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic - de la tablete până la manuale digitale - şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a explicat Păstîrnac.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri