Ministru: În Italia, românii n-au fugit, i-au ajutat pe bătrâni

Data actualizării: Data publicării:
Hundreds Dead In Italian Earthquake As Teams Search For Survivors
AMATRICE, ITALY - AUGUST 25: A house lies destroyed after being hit by an earthquake, on August 25, 2016 in Amatrice, Italy. The death toll in the 6.2 magnitude earthquake that struck around the Umbria region of Italy in the early hours of Wednesday morning has risen to at least 247 as thousands of rescuers continue to search for survivors. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Ministrul Muncii, a povestit la Digi24 câteva dintre momentele care l-au impresionat în Italia, în timpul vizitei pe care a făcut-o împreună cu premierul Dacian Cioloş.

„Ce e important ca reacţie e că m-aş fi asteptat ca atunci când vorbeam cu oamenii despre ajutoare, prima întrebare n-a fost ce ne daţi şi cât, prima replică a fost: ce bine că nu suntem singuri. Ce bine că primesc ajutor de la ai lor”, a povestit ministrul.

El a făcut referire şi la îngrijitorii români, care au rămas alături de bătrâni, în casele afectate de cutremur.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

„Mi s-a părut senzaţional că n-au plecat la cutremur. Au stat să-i ajute pe bătrâni să iasă de sub dărâmături. Au fost invitaţi de familiile bătrânilor şi sunt în continuare cu familiile acelea. Sunt acte de solidaritate umană, care arată caracterul acelor persoane. Nu s-au gândit la ei, ci au stat cu acei bătrâni. Prin acei oameni, România a dobândit respect”, a adăugat Pîslaru.

Românii afectaţi de cutremurul din Italia urmează să primească ajutoare de urgenţă din partea Guvernului României, până în prezent fiind 23 de dosare în lucru, iar alte cinci complete şi urmează să fie depuse.

Sumele vor fi de până la 10.000 de euro pentru cei care aveau case în proprietate şi vor să reconstruiască.

Ministrul Muncii a precizat că documentele sunt gestionate de o echipă special trimisă în zonă formată din psiholog, asistent social şi ataşatul pe probleme de muncă în Italia, astfel că victimele cutremurului nu vor fi nevoite să meargă la ambasadă şi să completeze hârtii.

„În premieră, deci niciodată n-a mai existat aşa ceva pentru o comunitate de români. Avem acolo psiholog, deci doctor psiholog trimis de Ministerul Sănătăţii, asistent social care este trimis din partea Ministerului Muncii şi ataşatul de muncă care era deja acolo la ambasadă din partea Muncii care se duc în acest trio şi fac mini anchete să vadă eligibilitatea şi să-i ajute pe oameni cu dosarele. Nu e o chestie să-i pui pe oameni să se ducă ambasadă să completeze”, a declarat Dragoş Pîslaru.

Ministrul spune că o parte dintre dosare deja au fost finalizate şi urmează procedura de dare în plată.

„În acest moment avem 26 de familii pe care am făcut anchetă, 23 de dosare sunt în lucru, un dosar a fost deja trimis şi depus la Timiş, avem 5 dosare care sunt complete şi urmează să fie depuse şi am început procedurile de angajare a sumelor care ar trebui să fie transmise”, a precizat Pîslaru.

Una dintre problemele întâlnite de echipa trimisă în Italia este că multe dintre persoanele eligibile pentru ajutoarele de urgenţă nu au conturi bancare astfel că urmează să fie găsită o soluţie pentru plata în numerar a acestor sume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri