Miracolul vieții după tragedia din Colectiv. Povestea soților care și-au pierdut unicul fiu

Data actualizării: Data publicării:
familia buca

Există oameni care au îndrăznit să creadă în miracole după ce incendiul din Colectiv le-a luat ce aveau mai drag, propriul copil. Soţii Marcela şi Dorin Bucă l-au pierdut pe Andrei, unicul fiu. Băiatul lor avea 29 de ani, un tânăr de excepţie, unul din cei mai promiţători arhitecţi ai generaţiei sale. Suferinţa părinţilor a fost sfâşietoare, dar asta nu le-a clintit credinţa în viaţă. Azi, soţii Bucă - ambii trecuți de 50 de ani - au o fetiţă. S-a născut cu puţin timp înainte de Paşte, iar tatăl spune că celebrează puterea credinţei lor. Vorbim despre Andreea Gabriela, despre cum au reuşit părinţii ei să treacă peste o tragedie şi să transforme miraculos suferinţa în bucuria vieţii.

Andrei Bucă a murit în incendiul din Colectiv la doar 29 de ani. Iubea arhitectura şi muzica rock şi îşi dorea mult să îi vadă pe cei de la Goodbye to Gravity. A stat în primele rânduri la concertul din Colectiv, iar incendiul l-a prins chiar lângă stâplul care a luat foc. Nu a avut timp să iasă din club. A murit alături de prietenul său din Oradea, absolvent şi el de Arhitectură. După ce a terminat facultatea, Andrei a rămas în Bucureşti şi s-a angajat la o firmă de arhitectură.

Se întorcea des la Brăila, la părinţii săi, pentru că aveau o relaţie specială.  Tatăl său este directorul Şantierului Naval Cernavodă şi împreună cu Andrei şi prietenii lui făceau des croaziere cu un vas de epocă.

În memoria tânărului, tatăl a restaurat o navă veche. „Am fost tare bucuros. A fost una dintre... prima mea bucurie pe care am trăit-o după pierderea lui Andrei. Şi sigur, Andrei e mândru acolo şi ar fi fost şi dacă era aici ar fi fost şi mai mândru”, spune Dorin Bucă, tatăl lui Andrei.

El îl convinsese pe Andrei să rămână în ţară şi să-şi urmeze cariera, deşi rezultatele sale l-ar fi putut trimite oriunde să profeseze. Andrei era unicul copil al familiei Bucă, dar noaptea de 30 octombrie 2015 a fost ultima din viaţa sa.

Liana Alexandru, jurnalist Digi24, în dialog cu Dorin Bucă:

Liana Alexandru: Bună seara! Vă mulţumim că ne-aţi îngăduit să intrăm în casa dumneavoastră pentru a împărtăşi bucuria acestui miracol (al nașterii unui copil - n.r.). Spuneţi-ne ce aţi trăit când aţi aflat că veţi fi din nou părinţi?

Dorin Bucă: A fost greu să cred că vom putea să fim din nou părinți. Pentru noi, cel mai frumos lucru, cel mai minunat lucru pe pământ este să fii părinte, să ai un sens al vieții, să știi că ai pentru cine să trăiești, pentru cine să te scoli mâine, cui să-i zâmbești și cui să-i arăți soarele.

N-am cumpărat niciun lucru dinainte de naștere, pentru că am tot așteptat și am vrut să fim siguri că Dumnezeu o să se milostivească și o să ne dea un copil frumos și sănătos. Și Dumnezeu ne-a adus această minune în casă.

Liana Alexandru: Care e primul lucru la care v-aţi gândit, pe care l-aţi simţit când v-aţi ţinut fetiţa în braţe?

Dorin Bucă: A fost extraordinar de greu. Eram la Cernavodă, am venit și am plâns tot drumul până la Brăila, iar când mi-am luat fetița în brațe îmi tremura barba.

Liana Alexandru: Cum ați ales numele fetiței, Gabriela Andreea?

Dorin Bucă: Mi-a fost foarte greu. Andreea, pentru că nu puteam să punem alt nume decât numele lui Andrei, și Gabriela, pentru că noi am aflat că vom fi părinții acestei fetițe în ziua de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și ca drept mulțumire pentru Arhanghelul Gabriel, i-am pus și numele Gabriela.

familia buca
Sursa foto: obiectivbr.ro

Liana Alexandru: Ce aţi vrea să ştie Gabriela Andreea despre fratele ei, Andrei?

Dorin Bucă: Eu, la rândul meu, mi-am pierdut un frate despre care s-a vorbit mereu la modul excepțional și toată viața am căutat să fiu bun, ca în lumina părinților să ajung la fel de bun ca el. Sunt sigur că și Andreea își va dori să fie la fel de bună de Andrei. Pe mine Andrei este omul care m-a marcat cel mai mult în viață, care m-a impresionat cel mai mult în viață. A fost cel mai bun prieten al meu, cel mai mare critic al meu și omul care și-a găsit un sens în viață, în sensul de a sta în țara asta și de a face ceva în țara asta. Și Andreea sper să înțeleagă și ea la fel. Le-am facăut și prietenilor urarea: Să aveți un copil silitor, deștept, bun, ca Andrei! De aceea doresc ca și Andreea să îi urmeze lui Andrei.

Liana Alexandru: Ce le transmiteţi altor părinţi care şi-au pierdut copiii ori au avut de suferit în urma tragediei din Clubul Colectiv?

Dorin Bucă: Nu numai celor din Colectiv, ci tuturor. Eu cred în Dumnezeu. Nu știm cât de mult credem, sperăm să credem, uneori de îndoim și în același timp ne rugăm la Dumnezeu să ajute necredinței noastre. Eu am vorbit cu ÎPS Casian și i-am spus că eu cred în Iov și ÎPS Casian s-a uitat la mine și mi-a zis Bine, Dumnezeu să te ajute! I-am spus treaba asta la câteva luni după plecarea lui Andrei dintre noi. Nu poți să spui prea multe despre minunea care se întâmplă la tine în casă. E greu să vorbești despre asta. Când am fost conștient că este ea și că e a mea, am rămas mut de uimire.

Liana Alexandru: De la statul român mai aveţi vreo speranţă de dreptate, de despăgubire în procesele Colectiv?

Dorin Bucă: Noi nu ne-am dorit niciodată despăgubiri din partea Colectiv sau din partea statului român. Noi iubim statul român. De aia am rămas aici, de-aia l-am rugat și pe Andrei, de-aia el și-a rugat mulți colegi să nu plece din țară. Și aici se poate reuși. Noi nu avem nimic cu statul român. Noi avem cu cei care au influențat, o parte din cei care conduc destinele acestei țări. Nu vreau să dau nume, dar sunt foarte mulți din afară care s-au interpus în bunul mers al acestei țări și care își doresc să își facă dorința lor în această țară. Noi pentru asta luptăm, să se afle adevărul, să se afle cine a fost la rădăcina acestor erori.

Povestea lui Andrei, tânărul îndrăgostit de arhitectură și de rock

Andreea Gabriela a venit în viaţa soţilor Bucă la un an şi jumătate de când aceştia îşi pierduseră singurul copil. În noapte de 30 octombrie 2015, Andrei a murit în incendiul din Colectiv, la doar 29 de ani. Iubea arhitectura şi muzica rock şi îşi dorea mult să îi vadă pe cei de la Goodbye to Gravity. A stat în primele rânduri la concertul din Colectiv. Nu a avut timp să iasă din clubul cuprins de flăcări. A murit alături de prietenul său din Oradea, absolvent şi el de Arhitectură.

Acum, părinţii lui Andrei au găsit puterea să zâmbească din nou. Au o fetiţă sănătoasă, deşi amândoi sunt trecuţi de 50 de ani.

A fost greu să cred că vom putea fi din nou părinţi. Pentru noi cel mai frumos lucru. Să ai un sens al vieţii, să ştii că ai pentru cine să trăieşti, pentru cine să te scoli mâine, cui să îi zâmbeşti şi cui să îi arăţi soarele”, a spus Dorin Bucă, tatăl lui Andrei.

Andrei a fost un tânăr excepţional. După ce a terminat facultatea, a rămas în Bucureşti şi s-a angajat la o firmă de arhitectură. Se întorcea des la Brăila, la părinţii săi, pentru că aveau o relaţie specială. Tatăl lui l-a convins să rămână în ţară şi să-şi urmeze cariera, deşi rezultatele sale l-ar fi putut trimite să profeseze oriunde în lume. Acum, familia lui îşi doreşte un singur lucru: „Să se afle adevărul. Să se afle cine a fost la rădăcina acestor erori”.

La un an şi jumătate de la tragedia în urma căreia au murit 64 de oameni, trei procese sunt în derulare. Fostul edil Cristian Popescu Piedone, doi foşti pompieri, patronii clubului Colectiv şi cei ai firmei de pirotehnice ar putea fi judecaţi în acelaşi proces, daca Tribunalul Bucureşti acceptă cererea procurorilor.

Procesul e însă la început - abia a depăşit stadiul de cameră preliminară, iar până în acest moment, nu au fost audiaţi în instanţă nici inculpaţii, nici victimele, nici rudele acestora.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri