Mită pentru pensii. Farduri, cafea, bani, pentru acte false

Data publicării:
mita pensionari

Pentru fiecare dosar, cei doi medici implicaţi ar fi primit între 100 și 200 de lei, dar și produse cosmetice sau alimentare. Principalele probe ale anchetatorilor sunt înregistrările făcute chiar în birourile celor doi.

„Camelia Săndulescu: Mi-ai adus butoiul opt?

Pacient: Da. Da

Camelia Săndulescu: Să trăiţi!

Pacient: Îmi luaţi şi mie dosarul?

Camelia Săndulescu: Îhî!

Camelia Săndulescu: De câți litri ai făcut, nenea, butoiaşul, de opt litri?

Pacient: Cam aşa are.

Camelia Săndulescu: Să trăieşti. Îl pun şi eu în balcon, d-acela. La mansardă, nu în balcon, frumos, aşa, unde am eu d-ăstea mai rustice".

<Sursa: evz.ro>

Concurenţa era mare între membrii comisiilor de pensionare, o arată stenogramele.

„Tatiana Vergea: La un moment dat a început şi Stoian (Gabriel Stoian, director adjunct la Casa de Pensii Argeş - n.r.) să râdă, adică: „Hai, ce dracu vreţi acilea? Să staţi singure să luaţi voi şpăgi şi astea să nu vă vadă, că vă pârăşte?

Nicoleta: Exact! Dacă iei numai tu, numai tu! Auzi, dar dacă s-au prins şi ăştia, îţi dai seama!”

<sursa: evz.ro>

Cei doi doctori au fost arestaţi în iunie pentru luare de mită, iar patru asistente sunt cercetate pentru complicitate. Şi cei care au dat bani pentru acte sunt anchetaţi. Mulţi dintre cei care au obţinut pensii mai mari pe caz de boală fuseseră disponibilizaţi sau restructuraţi.

Impresionat de drama celor cinci pensionari care s-au sinucis în urma anchetelor DNA, premierul Victor Ponta s-a gândit la un proiect de lege care să îi scape de vinovăţie pe cei care au primit pensii mai mari.

În primul rând, doamna ministru Plumb, am vorbit şi înainte, vreau să spun şi public: vreau, până la urmatoarea şedinţă de guvern, până începe Parlamentul să lucreze, să veniţi cu un proiect de act normativ prin care să găsim o soluţie de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie să dea acum nişte bani înapoi. Mi se pare cumplit faptul că se sinucid oameni pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, sunt chemaţi acum să-şi vândă casele”, a spus Ponta.

Ulterior, şeful Executivului a precizat că aminstia ar urma să se aplice doar în cazul în care pensiile au fost încasate din vina unor funcţionari ai statului, şi nu în urma unor infracţiuni. Premierul a mai spus că pensionarii vor fi scutiți de returnarea banilor, dar nu și de răspunderea penală.

DNA susţine că între noiembrie 2013 şi februarie 2014, peste 1000 de oameni au dat mită pentru a obţine pensie pe caz de boală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri