Mitropolitul Clujului, despre musulmani: Să-i iubim aşa cum sunt

Data publicării:
andrei andreicut - mitropolia clujului

andrei andreicut - mitropolia clujului

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei, a declarat, duminică, la Alba Iulia, într-o dezbatere despre migraţia religiei, că musulmanii încă „nu au ajuns la măsura în care să poată înţelege democraţia cum o înţelegem noi”, adăugând că şi în această situaţie „ar trebui să-i iubim pe toţi aşa cum sunt”, potrivit News.ro.

Cred că ei încă nu au ajuns la măsura în care să poată înţelege democraţia aşa cum este ea sau cum o înţelegem noi. Şi dacă s-a încercat cu ei, musulmanii, Primăvara Arabă etc, lucrul acesta au încercat să-l facă, dar au dat faliment. Cred că deocamdată stilul lor de viaţă, etosul lor, este altul. Nu ştiu dacă sunt în stare să înţeleagă democraţia. Am dori, am dori, dar e greu cu ei”, a spus IPS Andrei, la conferinţa cu tema „Migraţia religiei sau religia migraţiei”.

Mitropolitul a explicat că religia şi iubirea creştină înseamnă „să fim foarte buni”.

În sensul acesta trebuie înţeleasă religia şi iubirea creştină. Şi faţă de musulmanii care fac atentate. Şi-atunci care este rezolvarea? Aceasta este rezolvarea: să ne trăim noi religia creştină aşa cum ne-a lăsat-o domnul Hristos să fim foarte buni chiar dacă credem că ceilalţi nu au adevărul absolut, dar să-i iubim aşa cum sunt. Şi sigur că spun şi lucrul acesta, să mă iertaţi cu toţii, in extremis noi am vrea să-i facem pe toţi creştini, dar până îi facem pe toţi creştini să-i iubim pe toţi aşa cum sunt că Dumnezeu îi lasă aşa cum sunt”, a afirmat IPS Andrei.

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei, şi rabinul şef al comunităţii evreieşti din România, Rafael Shaffer, au participat, duminică, la dezbaterea cu tema „Migraţia religiei sau religia migraţiei”, moderată de Theodor Baconschi. La întâlnire a fost anunţat ca participant şi şeful Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Murat, însă acesta nu a mai venit.

Dezbaterea a avut loc în cadrul Festivalului „Dilema Veche”, eveniment desfăşurat în ultimele trei zile în Alba Iulia şi care a cuprins mai multe dezbateri, conferinţe, lecturi publice, proiecţii de film şi concerte. Bugetul festivalului este de aproximativ 700.000 de lei, din care aproape 500.000 de lei sunt alocaţi de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Alba Iulia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri