Muncitorii disponibilizaţi de Mechel Câmpia Turzii vor primi ajutor din Fondul european de ajustare la globalizare

Data publicării:
mechel campia turzii mediafax 1


"Aceşti bani vor contribui la crearea de locuri de muncă într-o zonă puternic afectată de efectele crizei economice”, a spus raportorul Siegfried Mureşan (PPE, RO)”. „Aprobarea raportului era o urgenţă, mai ales că unii dintre cei disponibilizaţi sunt fără un loc de muncă de mai bine de doi ani. Mă bucur foarte mult că astfel se vor rezolva unele dintre problemele cu care se confruntă lucrătorii din Câmpia Turzii”, a adăugat el, se arată într-o informare de presă a Parlamentului European. 

Ajutor de aproape patru milioane de euro 

Autorităţile române au cerut ajutor prin FEAG pentru o mie de lucrători disponibilizaţi de producătorul de oţel Mechel Câmpia Turzii şi de furnizorul său. Cererea pentru produse finite şi semi-finite de oţel produse de aceste companii a scăzut mai ales ca urmare a importurilor din China. Mechel, unul dintre cei mai mari angajatori din regiunea Clujului, a fost obligat să îşi reducă activitatea. Ajutorul de la FEAG a fost solicitat de cinci ori în favoarea muncitorilor disponibilizaţi în industria oţelului, în contextul în care acest domeniu este în continuu declin în UE. Cele 3 571 150 de euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanţarea unor noi afaceri şi consultanţă pentru găsirea unui nou job.

FEAG, creat pentru a oferi ajutor suplimentar lucrătorilor disponibilizaţi

Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) a fost creat pentru a oferi ajutor suplimentar lucrătorilor disponibilizaţi ca urmare a unor schimbări majore structurale de configurare a afacerilor determinate de globalizare sau de criza financiară şi pentru a îi asista în găsirea de noi locuri de muncă.

Între 2014 şi 2020, fondul are la dispoziţie 150 milioane de euro anual. Muncitorii disponibilizaţi primesc măsuri de asistenţă cum ar fi sprijin pentru începerea unei afaceri, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru consultanţă de carieră şi diferite forme de training. În cele mai multe cazuri, autorităţile naţionale au luat deja anumite măsuri, iar costurile le vor fi rambursate de la UE, după aprobarea finală.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri