Muzeu neobișnuit în una dintre cele mai bogate comune din România

Data publicării:
CERTEZE

Muzeul din Satu Mare a amenajat o casă tradiţională, care respectă arhitectura specifică Țării Oaşului, printre vilele cu două etaje şi împodobite strident ale localnicilor. 

O casă veche de 70 de ani, construită pe o structură din lemn şi împrejmuită cu gard din nuiele. Un contrast evident faţă de restul locuinţelor din comuna Certeze, majoritatea vile cu două sau trei etaje, cu lift şi sculpturi impozante. Până în anii 50 locuinţele din comuna Certeze păstrau tipologia caselor tradiționale, linii simple și materiale de construcție aflate la îndemână: lemn, piatră și pământ.

Schimbarea în arhitectura locală se resimte cel mai tare după 1990, construcțiile devin din ce în ce mai impozante, menite să arate starea financiară a proprietarilor. Pentru ca istoria zonei să nu dispară, Muzeul Judeţean Satu Mare a cumpărat şi amenajat o casă tradiţională.

„Am reușit să aducem aici piese de mobilier care să respecte tradiția locală, piese textile, textile de interior, piese port popular care au fost folosite în zonă și care fac parte din colecția veche a Muzeului Județean Satu Mare, ceramică”, a spus Mara Lobonț Pușcaș, șef secție etnografie Muzeul Județean Satu Mare. 

„Turiştii sunt bineveniţi, bine primiţi şi întâmpinaţi cu pâine şi sare ca la Certeze. Le arăt cum se coase, cum se lucră, cum se face pălării”, a spus Ana Corzan, meșter popular. 

Primii care au trecut pragul acestui muzeu în miniatură au fost copiii din zonă, curioşi să afle cum arătau locuinţele bunicilor. După acelaşi model, alte trei case tradiţionale din Ţara Oaşului urmează să fie amenajate şi introduse într-un circuit turistic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri