Navigație între România și Serbia, după 58 de ani

Data publicării:
rau bega timisoara

După 58 de ani, Timişoara va fi legată de Serbia şi pe apă. Canalul Bega va redeveni în sfârşit navigabil. România primeşte 7 milioane de euro pentru repararea nodului hidrotehnic şi a ecluzei de la Sânmihaiu Român, motivul principal pentru care acum nu se poate ajunge pe apă în ţara vecină. Aceeaşi sumă va ajunge şi în Serbia pentru investiţiile necesare. Redeschiderea acestui canal ar putea relansa turismul. Lucrările încep în 2017.

Trei ani de lucrări şi o investiţie de şapte milioane de euro pentru ca din 2020, timişorenii să ajungă în Serbia pe apă. Din 2010 până în prezent, în România s-au cheltuit 17 milioane de euro pentru decolmatarea canalului Bega până la graniţă. Nu au mai fost însă bani şi pentru repararea ecluzei şi a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român. Acum, această problemă a fost depăşită. Judeţul Timiş şi Serbia primesc, fiecare, câte şapte milioane de euro - fonduri europene - pentru reparaţiile necesare.

Nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român a fost construit la începutul secolului al XX-lea şi nu a folosit de 6 decenii, iar din 1990 nici măcar nu a fost întreţinut, starea lui de degradare fiind avansată.

„Va fi reabilitat nodul hidrotehnic în totalitate. Din aceşti bani, se va cumpăra o dragă pentru menţinea curată a canalului şi scoaterea nămolului şi două barje pentru transportul acestui nămol”, afirmă Titu Bojin, directorul Apelor Române Banat.

„Dârzenia partenerilor sârbi iată îşi găseşte ecou. Foarte bine, mergem înainte. Este un lucru foarte bun pentru judeţ, pentru Timişoara”, spune Sorin Grindeanu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Când totul va fi gata, timişorenii vor putea merge pe canal până în localitatea Zrenjanin, Serbia, şi, mai departe, pe Tisa, până în Ungaria.

Autorităţile din Serbia trebuie să construiască și o pistă de biciclete până în România şi să deschidă un punct de trecere a frontierei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri