Neacșu (PSD): Taxarea muncii part-time e necesară; taxa de solidaritate mai degrabă nu va fi introdusă

Data actualizării: Data publicării:
tineri munca shutterstock_370382966
Foto: Shutterstock

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a afirmat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional, că măsura privind taxarea muncii part-time va avea un impact financiar pozitiv asupra bugetului de stat şi este necesară, iar PNL nu va avea câştig de cauză în sesizarea adresată Avocatului Poporului cu privire la acest proiect.  Pe de altă parte, referindu-se la taxa de solidaritate, el a spus că cel mai probabil, ea nu va fi introdusă, deoarece efectele economice ale unei astfel de măsuri ar fi „mult mai mici” faţă de impactul pe care l-ar avea din punct de vedere al imaginii.

tineri munca shutterstock_370382966
Foto: Shutterstock

Rugat de jurnaliști să comenteze faptul că liberalii au anunţat că vor sesiza Avocatul Poporului cu privire la taxarea muncii part-time, Marian Neacșu a spus: .„După cum bine cunoaşteţi, este o măsură pe care o şi avem în programul de guvernare, are un impact financiar pozitiv asupra bugetului de stat şi, în opinia mea, chiar apreciez că era necesară”. În opinia liderului social-democrat, PNL nu va avea câştig de cauză în urma sesizării adresate Avocatului Poporului cu privire la taxarea muncii part-time, chiar dacă Victor Ciorbea va sesiza CCR.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că Biroul Executiv al partidului a decis sesizarea Avocatului Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională (CCR) ordonanţa prin care Guvernul obligă angajatorii să plătească contribuţiile la asigurările sociale şi la asigurările de sănătate la nivelul salariului minim pentru cei care au contracte part-time, argumentând că actul normativ încalcă legea fundamentală, Codul Fiscal şi Legea privind transparenţa decizională.

Guvernul a aprobat, joi, în şedinţă, o Ordonanţă privind introducerea pentru angajatori a obligaţiei de a plăti CAS şi CASS la nivelul salariului minim, în prezent de 1.450 lei, pentru salariaţii cu timp parţial de muncă, indiferent dacă remuneraţia este sub nivelul salariului minim, excepţie de la această prevedere făcând elevii, studenţii şi pensionarii.

O altă solicitarea adresată Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituţională a fost făcută de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) care consideră că Ordonanţa de Guvern prin care se introduce plata contribuţiilor de asigurări sociale la nivelul salariului minim brut pentru contractele de muncă part-time afectează în esenţa sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine articolului 44 din Constituţie, „raportat la încălcarea dreptului de proprietate al angajatorului, prin obligarea acestuia de a plăti contribuţii sociale mai mari decât munca prestată de salariat în baza raporturilor de muncă”.


Neacşu: Mai degrabă, taxa de solidaritate nu va fi introdusă; efectele economice sunt mai mici decât impactul imaginii

Marian Neacşu a mai afirmat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional (pe care a condus-o, în absența lui Liviu Dragnea), că, cel mai probabil, taxa de solidaritate nu va fi introdusă, deoarece efectele economice ale unei astfel de măsuri ar fi „mult mai mici” faţă de impactul pe care l-ar avea din punct de vedere al imaginii.

„După cum aţi fost informaţi, s-a discutat săptămâna trecută în coaliţie (introducerea taxei de solidaritate - n. red.). Din câte ştiu, nu sunt finalizate întru totul toate măsurătorile pe care le-am cerut referitor la impactul pe care introducerea unei astfel de taxe ar putea să îl aibă. Eu opinez că, mai degrabă, nu va fi introdusă taxa pe solidaritate”, a declarat Marian Neacşu, citat de News.ro.

El a ţinut să precizeze că aceasta este opinia sa personală, nu a partidului. „Este opinia mea personală în acest moment, am văzut câteva din simulările făcute, după părerea mea efectele economice ale măsurii respective sunt mult mai mici faţă de impactul pe care l-ar avea din punct de vedere al imaginii”, a completat social-democratul.

De asemenea, întrebat dacă se gândeşte la o impozitare în trepte a veniturilor, secretarul general al PSD a răspuns negativ.

„Nu neapărat şi oricum acel lucru nu se poate face în niciu fel în economia românească dacă nu are loc o globalizare a veniturilor. Deci nu în perspectiva imediată”, a spus Marian Neacşu. 

Premierul Mihai Tudose a declarat pe 17 iulie că, cel mai probabil, Guvernul va introduce o taxă de solidaritate, destinată persoanelor care au câştiguri mari şi care trebuie să plătească în plus la stat pentru că acesta le-a oferit şansa să se îmbogăţească. El a precizat că se fac simulări, nefiind stabilit un prag, şi a susţinut că taxa nu va fi aplicată dacă simulările nu arată că ea va fi sustenabilă.

Şeful Executivului a spus că nu ştie dacă taxa de solidaritate va fi aplicată de anul viitor, nefiind încă stabilit un prag, având în vedere că simulările continuă. El a spus că sunt mai multe scenarii testate în acest moment, însă nu a oferit detalii cu privire la aceste simulări. Tudose nu a spus nici cât se aşteaptă statul să încaseze prin acest impozit, pentru a-l considera fezabil.

„Dacă se va stabili că va fi aplicat de la un anumit prag, un anumit procent, iar impactul va fi foarte mic, probabil că nu îl vom aplica. (...) Dacă cifra este foarte mică şi nu contează, e mai mare efortul decât rezultatul, nu va fi aplicată", a explicat Tudose.

(sursa: News.ro)

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri