Nouăzeci la sută dintre fântânile din Buzău au apă cu nitriți

Data publicării:
fantana

În comuna Bălăceanu există apă curentă de opt ani, însă oamenii nu au habar că aceasta nu e tocmai potabilă.

Este necorespunzătoare, din punct de vedere chimic și bacteriologic, chimic are nitriți, nitrați, fier și bor, bacteriologic are bacil coli,” explicăIon Vlad, inspector în sănătate publică.

Pentru primar nu pare să fie însă vreo problemă.

Reporter: „Apa conține substanţe periculoase, peste limita admisă și nu poate fi băută de oameni”.

Primar: „Cine v-a spus asta?”

R: „De la DSP!”

Primar: „V-au spus greșit.”

R: „Rezultatele nu mint.”

Primar: „Da, doamnă, consumă, au consumat de ani de zile și consumă în continuare!”

„Este potabilă, nu ni s-a spus că nu e bună sau de băut,” spune un localnic.

„Eu de asta consum, eu nu consum de la fântână, aia este cu gândăcei, nu-mi place,” zice altul.

Situaţia a ajuns și în atenţia prefecturii judeţului Buzău.

În cazul în care această apa nu poate fi adusă în parametrii de potabilitate, urmează ca această apă să fie declarată apă menajeră, fără să fie utilizată pentru băut,” declară George Sava, prefectul județului Buzău.

La câțiva kilometri de Bălăceanu, se află localitatea Ziduri, una dintre comunele din județul Buzău care încă nu are rețea de apă curentă. Aici, în primăvară, copiii de la școala din localitatea Zoița au făcut toxiinfecție alimentară după ce au băut apă de la școală. Însă oamenii beau în continuare din fântâni.

Doar două dintre puțurile din comună au trecut de testele care demonstrau că apa e potabilă.

În localitatea Ziduri, în fiecare sat există cel puțin unul sau două foraje de mare adâncime, din anii trecuți știm că cel puțin două erau bune fizico-chimic și bacteriologic,” precizează Nicolae Nedelcu, primarul comeni Ziduri.

Medicii avertizează că apa cu nitriți, nitrați sau bor are efecte nocive, în special în cazul copiilor și al femeilor însărcinate.

Acești nitriți afectează grupele mici de vârstă, copii fac o intoxicație cu medhemoglobină, deoarece nitriții se fixează de hemoglobină, și oprește oxigenul și apar frecvent decese,” explică Angela Mazdrag, medic.

În județul Buzău există 12 localități alimentate prin instalații centrale de apă neautorizate. Alte 13 sunt autorizate de Direcția de Sănătate Publică, dar nu au obținut aviz pentru acest an. În alte 24 de comune există doar fântâni, iar în 90% dintre cazuri probele au arătat că apa nu este bună de băut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri