Numărul oilor din România se va înjumătăți. Care este motivul

Data actualizării: Data publicării:
oi turma stana

Până în 2020, numărul de oi deţinute de fermierii români se va înjumătăţi. Este pronosticul îngrijorător făcut de Asociația Ovinelor și Caprinelor din Constanța. De vină, spun aceștia, sunt prețurile extrem de scăzute cu care ovinele sunt date la export. Un kilogram în viu de miel este dat la intermediari cu 7,5 - 8 lei și este vândut apoi în Iordania, Siria cu 12 dolari pe kilogram.

„Au început să renunțe, era un băiat care avea târla chiar aici. Le-a vândut în primăvara asta”, spune un oier.

Dan Zisu a moștenit oile de la tatăl său, iar în prezent are 250 de animale. De mai bine de 25 de ani, exportă către țările arabe. Problemele au început să apară în 2014, când prețurile au scăzut drastic.

„Șapte lei kilogramul la miel am dat anul ăsta, în viu, când trebuie să fie 12-13 lei. Deci e la jumătate și nu ne acoperim costurile cu prețurile astea”, spune Dan Zisu.

„Cheltuim în jur de 3 milioane pe lună cu o oaie. Noi dăm mielul și rămânem doar cu laptele. Laptele e foarte ieftin, nici cu laptele nu ne alegem cine știe ce, e foarte greu”, spune și Cristian Libu, oier.

Aceeaşi situaţie şi în judeţul Dolj. Florin Vătau a cumpărat 200 de oi în 2007. A crezut că această afacere îi va aduce profit, dar treptat a constatat că nu câştigă mai nimic, în condiţiile în care a vândut miei cu 7 lei kilogramul. Aşa că s-a gândit de foarte multe ori să renunţe.

„Tratamente peste tratamente, mâncare, păşunea, acum cu frigurile ăstea, iarba nu prea a crescut”, spune el.

„De aici, din Portul Midia, pleacă navele încărcate cu oi pentru export. Acestea ajung în țări arabe precum Siria sau Iordania”, relatează Ana Bors, reporter Digi24.

Aprecierile făcute de asociațiile de profil sunt îngrijorătoare.

„Nu avem sprijin din partea organelor abilitate: impozite mari pe oi, pe terenurile pe care le avem unde pășunăm animalele”, spune Dumitru Dinulescu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine „Păstorul Miorița”.

„La noi, oieritul trece prin cea mai grea perioadă din '89. Am ajuns să vindem marfa sub prețul de producție. Cu 20-30% sub prețul de producție”, spune Iancu Polifronie, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Dobrogea.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, Iordania este principala ţară de export pentru oile româneşti. În prezent sunt în jur de 15 milioane de oi crescute la nivel național.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri