O nouă criză în spitalele din țară. Lipsește anestezicul

Data publicării:
farmacie medicamente

Curarizantele sau miorelexantele fac parte din „cocktailul" de medicamente folosite de anestezişti şi ajută la relaxarea musculaturii pacientului. Situaţia e critică la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Pentru weekendul acesta avem pentru zece pacienţi”, spune Adrian Molnar, managerul Institutului Inimii. „Programul de cronici l-am făcut la minimum zilele acestea. Pe luni am programat pacienţi, dar vom vedea care va fi situaţia zilele următoare”, adaugă Adrian Molnar.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca medicii mai au în stoc 200 de fiole şi au început deja trierea pacienţilor. Aceeaşi situaţie este şi la Spitalul Clinic Judeţean din Târgu-Mureş.

În farmacii stocul este zero. Am prioritizat intervenţiile în regim de urgenţă, iar cele cronice le amânăm până la rezolvarea situaţiei”, spune Ovidiu Gârbovan, director medical SCJ Mureş.

La Constanţa, medicii spun că vor înlocui miorelaxantele cu alte substanţe.

Au fost lipsuri în aprovizionare, avem promisiuni ca după 15 iunie să reapară produsul în farmacii. Programul operator se desfăşoară în continuare, cu alte anestezice”, explică Marius Avram, directorul medical al Spitalului Județean Constanța.

Problemele în Baia Mare, însă, au început în luna martie.

Cantitățile primite de spitalul nostru erau nu cele suficiente. Deci depuneam comenzi pentru cantități care să ajungă pentru o lună, o lună jumate și primeam cantități tot mai mici”, spune Maria Cicioc, farmacist-șef la Spitalul Județean Baia Mare.

Situaţia a apărut după ce principalul furnizor s-a retras de pe piaţă.

Primul stoc de miorelaxante de 5 mii de fiole a intrat deja în ţară şi se află deja în distribuţie ca să completeze stocurile. Lucrăm acum, împreună cu ANM, la rezolvarea problemei în sensul aducerii pe piaţă a altor furnizori”, a declarat Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Miorelaxantele sunt necesare pentru anestezie, însă sunt folosite şi după intervenţia chirurgicală, în cazul bolnavilor intubaţi. În 24 de ore, pentru un singur pacient se folosesc chiar şi trei fiole cu această susbstanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri