O nouă șansă pentru cei executați silit. Inițiatorul proiectului: Nu e normal ca prin criză să treacă doar persoana fizică

Data publicării:
captura-1

După adoptarea legii insolvenţei personale, un alt proiect de lege le-ar mai putea da o şansă celor aflaţi în pragul executării silite.

Gheorghe Piperea, specialist în insolvenţă: „Dacă omul nu mai are cum să plătească această datorie, are dreptul să ofere transferul dreptului de proprietate pe casa respectivă către bancă, urmând ca viața sa să fie reluată de la început”.

Proiectul îi ajută si pe cei care, deși au pierdut casa, au rămas cu datorii la bănci.

Claudiu Păduraru, executat silit în urma unui credit ipotecar: „Anul trecut s-a organizat licitaţia, s-a vândut la 15.000 la preţul de piaţă actual. Am fost evacuat, iar în momentul de faţă am o poprire pe venit de 33%. (Cât trebuie să mai plătiţi?) 16.000 de euro. Eu nu mai am nici unde să locuiesc, plătesc şi chirie, îmi opresc şi banii din venit. Vă daţi seama, noroc că stau prin vecini”.

Peste 950.000 de români au fost raportați la biroul de credite pentru că nu şi-au mai putut plăti ratele. Dintre aceștia, 200.000 sunt în procedură de executare silită.

Daniel Zamfir, deputat PNL: „Noi vrem ca în momentul în care apare criza contractului, riscul să fie împărţit, pentru că nu e normal ca prin criză să treacă doar persoana fizică iar banca nu”.

Potrivit acestui proiect, cei care nu îşi pot achita creditele trebuie să notifice banca, iar tranzacţia se face în faţa notarului.

Spre deosebire de legea falimentului personal, care reeeşalonează datoriile, această iniţiativă le-ar da dreptul datornicilor să facă un alt credit pentru o locuinţă mai accesibilă după ce şi-au încheiat socotelile cu banca la care au rămas datori.

Proiectul depus la Camera Deputaţilor este semnat de 156 de parlamentari din toate partidele partidele politice.

Explicațiile deputatului PNL Daniel Zamfir, la Digi24.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri