O pacientă și-a câștigat în instanță dreptul la tratament, dar a murit din cauza tergiversărilor autorităților

Data publicării:
pacienta cancer

Nicoleta Ruja a murit pe 6 ianuarie 2014, la un an după ce instanţa îi dăduse dreptate în procesul în care cerea statului să îi asigure tratamentul împotriva cancerului de piele de care suferea. Cererea venea după ce familia epuizase toate resursele pentru a cumpăra pastilele.

Perioada a fost groznică. Nu mai ai cui să cerşeşti, până la urmă, bani pentru viaţă. Este o perioadă greu de explicat și nu doresc nimănui să treacă prin ea. O perioadă în care simți că nu mai ai ce face decât să aștepți ca cineva să-ți dea acest medicament”, spune soțul pacientei decedate, Valentin Ruja.

Dosarele de pe masa avocatului sunt doar o mică parte din actele strânse în lupta cu statul. Pe o foaie sunt puse cap la cap cheltuilelile pe care familia le-a făcut să o ţină pe Nicoleta în viaţă. În total, aproape 60.000 de euro. Când nu au mai avut posibilităţi, au dat statul în judecată pentru a cere pentru pacientă tratamentul la care avea dreptul. Decizia instanţei a fost favorabilă, dar apoi au început problemele. Promisiuni, amânări şi tergiversări din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, timp de un an.

Nu ştiu cum poate fi catalogată fapta unor instituţii, în cazul acesta, în care o instanţă le-a spus că trebuie să acorde un medicament şi ei nu au pus-o în practică”, spune Valentin Ruja.

„Ceea ce s-a întâmplat şi până acum, că din motive puerile, spun eu, pacienţii de cancer nu au beneficiat de medicamentul salvator, poate fi considerată o crimă pentru cei care au tolerat sau care au întârziat eliberarea acestui medicament”, spune avocatul familiei, Leon Iancovici.

Ca şi cei şapte pacienţi care miercuri au avut câştig de cauză, şi Nicoleta Ruja obţinuse ordonanţă preşedinţială. Adică obliga statul să îi asigure imediat tratamentul, indiferent de costuri. Dar chiar premierul Victor Ponta i-a îndemnat pe oficialii CNAS să atace decizia instanţei.

„Trebuie să facă recurs pentru că altfel Curtea de Conturi impută conducerii Casei Naționale banii respectivi şi impută persoanelor, nu instituţiei”, a explicat el.

Acum, familia Ruja se pregăteşte de un alt proces. Cere despăgubiri de 100.000 de euro statului român, mai ales că un copil de 9 ani a rămas fără mamă din cauza indiferenţei autorităţilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri